Община Камено ще стопанисва безвъзмезднто в следващите 10 години крепостта Русокастро


Община Камено ще стопанисва безвъзмезднто в следващите 10 години крепостта Русокастро
Снимка: РИМ-Бургас
09 Декември 2020, Сряда


Тя е била една от най-големите в средновековна България

Автор: Десант

Археологическата недвижима културна ценност „Късноантична и средновековна крепост Русокастро“ е обект, който е публична държавна собственост.  Със свое решение кабинетът предостави безвъзмездно управлението му на Община Камено, на чиято територия се намира старината. 

Това ще позволи на местната общинска администрация да кандидатства по европейски програми за финансирането на консервацията и реставрацията на величествения паметник от славното ни историческо минало.

Крепостта Русокастро е била една от най-големите в средновековна България. Разположена на площ от 52 декара, тя е била от ранга на старопрестолните Царевец и Трапезица. Първоначално е построена през IV век от византийците, но през Второто българско царство е съборена и издигната отново от представители на династията Асеневци.

Край нея се състои последната победоносна битка на българите срещу Византия, при която Иван Асен разбива армията на император Андроник III.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности на този знаков за историята ни археологически обект ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей - Бургас.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки