Предстоят археологически наблюдения на строежа на язовир „Луда Яна"


Предстоят археологически наблюдения на строежа на язовир „Луда Яна"
12 Ноември 2020, Четвъртък


При досегашните проучвания бяха открити 5 археологически обекти

Автор: Десант

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви обществена поръчка за извършване на археологически наблюдения на оставащите строителни работи на обект „Строителство на язовир „Луда Яна" и Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ)“ на територията на община Панагюрище.

Към момента е изпълнено около 32 % от строителството. Голяма част от изкопните работи са извършени до края на 2018 г. и по време на изпълнението им е осъществявано археологическо наблюдение. Тогава бяха открити 5 броя археологически обекти, подлежащи на спасителни археологически проучвания с оглед освобождаване на терена за продължаване на строителните дейности - един зид, три могили и каменно струпване.

От началото на 2019 г. Изпълнителят извършва строителните работи с изключително бавен темп, като през този период са извършвани предимно бетонови работи, които не изискват археологически наблюдения.



От 14 май тази година строителството на всички подобекти е спряно с оглед извършването на археологически наблюдения на оставащите строителни работи на обекта. Те са предимно свързани с изграждането на язовирната стена и санирането на язовирното езеро.

Прогнозната стойност на обществената поръчка без ДДС е 30 хиляди лева, а крайният срок за кандидатстване по нея е 24 ноември. 



Изграждането на язовир „Луда Яна” предлага разрешаване на проблема с осигуряване на непрекъснатост на водоснабдяването и драстичния режим на вода в последните години. Водоемът ще осигури качествено и надеждно водоснабдяване на Панагюрище и селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица и още пет селища от общините Пазарджик и Стрелча. Съществува техническа възможност и за водоснабдяване на община Лесичово.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки