Емануил Попдимитров – творецът от Западните покрайнини


Емануил Попдимитров – творецът от Западните покрайнини
03 Ноември 2020, Вторник


Навършват се 135 години от рождението на един от поетите, оставили в нашата литература едни от най-хубавите интимни стихове

Автор: Атанас Коев

На 4 ноември се навършват 135 години от рождението на Емануил Попдимитров –  един от най-изявените български поети, творили в периода от 20-те до 40-те години на ХХ век. Той е от авторите оставили в нашата литература едни от най-хубавите интимни стихове.

Роден е на тази дата през 1885 г. в босилеградското селце Груинциг. Първоначално учи в родното си село, а след това в педагогическото училище в Кюстендил. През 1906 г. се записва да следва философия в Софийския университет, но тъй като участвува в освиркването на княз Фердинанд при откриването на Народния театър, е изключен.

Младежът заминава за Швейцария, където завършва философия и литература в университета във Фрибург. През 1912 г. Попдимитров се завръща в България и учителствува в Лом и Хасково.

По време на Първата световна война е назначен първоначално  за преводач на Южния фронт, а след това в Главната квартира в Кюстендил. Постепенно застава на пацифистки позиции и когато войната свършва, взема дейно участие в групата „Кларте“.

През 1923 г. Емануил Попдимитров е избран за частен доцент в катедрата по сравнително литературознание на Софийския университет. Тук той преподава до смъртта си през 1943 г.

Младият Попдимитров за пръв път публикува в списание „Художник“, където през 1907 г. е отпечатано стихотворението му „Кърваво писмо“. При по-нататъшното му оформиране като поет силно влияние върху него оказват френският символизъм и западноевропейският неоромантизъм, а първата негова стихосбирка „Сънят на любовта“ го представя като изявен индивидуалист и неоромантик.

Малко преди избухването на Първата световна война поетът създава цикъла „Женски портрети“, чиито стихове са едни от най-хубавите в българската интимна лирика. След края на световната касапница той застава на противоположни позиции,  в сравнение с тези преди войната, като обнародва „Позив към българкия писател“, където остро критикува съвременниците си декаденти и индивидуалисти заради тяхната откъснатост от реалния живот.

В стихосбирката „Свободни стихове“ Попдимитров прави опит да представи нагледно революционното надигане на народните маси: „Чернозем“, „Знамена“, „Въглекопи“ и др. Същевременно той отразява и пацифизма на интелигенцията: „Скица“, а на Септемврийските събития от 1923 г. посвещава стихотворенията „Съдба“ и „Кървави конници“. През 1924 г. в списание „Пламък“ публикува творбите си „Жена“, „Народ“ и „Земя“, които са все в тази насока.

Емануил Попдимитров е непостоянен и в идейните си позиции и като учен. В изследванията си той постояно се връща към символизма и неовитализма. Пише за естетиката на Бергсон и за символизма на Ибсен, а през 1932 г. във връзка с това отпечатва мистичната поема „Преображение“.

В периода 1925-1935 г. Попдимитров събира и издава в отделни сборници редица народни песни. Той започва да пише и стихове за деца, в които прозира творческо вдъхновение и жизнерадост.

През 1933 г. поетът създава пиесата „Той не умира“, в която претворява образа на Христо Ботев като виден революционер и изявен творец. Тази негова творба е играна дълго време с успех на сцените в театрите на София и Русе.

Интересът на Попдимитров към конкретната действителност постепенно го извежда на позициите на реализма, утвърждавайки го като поет – гражданин и социален изобличител: „Есенни пламъци“, „Страната на розите“ и др. В тези свои  творби поетът бичува недостатъците в политиката, културата, образованието, търговията и дипломацията.

Чрез творчеството си Емануил Попдимитров ни оставя ярки образци на дълбоко човечна и интимна лирика. Неин главен обект са личните преживявания на героите, както и нежните чувства към любимата жена и към красотата на природата. С неподправена обич поетът пише и за най- малките.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки