Природозащитници ще бранят мечките от хората


Природозащитници ще бранят мечките от хората
Снимката е илюстративна
02 Ноември 2020, Понеделник


Те ще предприемат спешни мерки за превенция на конфликта между хората и дивите зверове и обявиха дарителска кампания за спасяването на вида

Автор: Дина Харизанова

Спасителен мечешки отряд ще премества мечки, навлезли в населени места, и ще спасява пострадали екземпляри. Това обявиха от Глобалния екофонд (WWF), които предприеха дарителска кампания за спасяването на кафявите мечки в България от бракониери и конфликт при слизането им в
населените места в търсене на храна.

Акцията на природозащитниците е провокирана от данни на екоминистерството, според които
единствената намаляваща популация на вида в Европа се намира у нас. В България за последните десет години числеността на кафявата мечка била намаляла почти наполовина, отбелязват от WWF.

Защитниците на дивите животни се канят да провеждат задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът, както и предприемането на спешни мерки за превенция на конфликта между хора и мечки. Как точно ще предотвратяват подобни конфликти не става ясно.

„Кафявите мечки са все по-склонни да променят териториалния си обхват заради негативно човешко влияние. Лесният достъп до източници на храна, дължащи се на неправилното изхвърляне на отпадъци в селата, е привлекателен за мечките", коментира експертът по мечките във WWF Костадин Вълчев.

Излиза, че хората са виновни дивите зверове да вършеят из стопанствата им.

Апропо, само през септември Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 14 сигнала за щети от кафява мечка. При 13 от проверките са установени нападения над общо 36 броя селскостопански животни (овце, говеда и коне) и един пчелин. 

Най-голямата регистрирана през месеца щета е от 11 септември, когато след проверка на сигнал в село Гела са установени 13 мъртви и 4 ранени овце. От намерените в близост екскременти и начина на нападение над животните, експертите са категорични, че щетата е нанесена от мечка с малки, уточняват от смолянската екоинспекция.

Това обаче не трогва природозащитниците, които са запретнали ръкави да сътворят експертна програма за стабилизиране популациите на мечките.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Горски
02.11.2020 21:18:08
0
0
Не трябва да се прави нищо за намаляване на конфликта мечки -хора. Макар практиките по света, че и у нас са показват ефекта на мерки за превенция. Трябва десант и избиване на зверовете! Патриотичен десант. Мечките да останат само в историята за Боримечката от „Под игото“. Патриотично-десантно ми е!
1
Горски
02.11.2020 21:11:31
0
0
Не трябва да се прави нищо за намаляване на конфликта мечки -хора. Въпреки че е даже практиките по света, че и у нас са показват ефекта на мерки за превенция. Осен десант и избиване на зверовете! Патриотичен десант. Мечките да останат само в историята за Боримечката от „Под игото“. Патриотично-десантно ми е!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки