Арменци от Бургас организират благотворителен базар за Нагорни Карабах


Арменци от Бургас организират благотворителен базар за Нагорни Карабах
Снимки: Архив
29 Октомври 2020, Четвъртък
Автор: Десант

Арменската общност в Бургас неколкократно е провеждала благотворителни инициативи за нуждаещи се съграждани и сънародници. Обикновено това се случва на големи християнски празници. Събраните средства отиват за конкретно семейство или семейства, имащи нужда от подкрепа в труден период. При това не само от арменски произход.

Тази неделя- навръх Денят на народните будители, ще се състои поредната тяхна благотворителна инициатива, която ще е в подкрепа на разорените домакинства в Армения и по-специално в размирния Нагорни Карабах (Арцах), където се води неравна война и се нанасят непоправими погроми.

Началото на благотворителния базар е на 1 ноември в 10 часа, а мястото е същото онова, където ген. Александър Лермонтов бива посрещнат тържествено на 6 февруари 1878 г. като освободител на Бургас - на площадното пространство до арменския храм „Сурп Хач" („Свети Кръст") в морския град.

По масите ще бъдат изложени всевъзможни кулинарни специалитети от автентичната арменска кухня и тематични сувенири.Сред тях ще фигурира много специален такъв, който се дава на скъпи гости в Армения и Нагорни Карабах, в знак на уважение и признателност. Става въпрос за символа на арменската държавност - Парламентът, в позлатена форма. Поставен в сърцевината на красив обков, с големината на малък гоблен.Събитието се очертава да е мащабно. То ще е озвучено от обичания танцов състав „Нур".

До стотинка всичко ще бъде изпратено до адресатите извън граница от името на обединен Бургас.

„Програмата ще е пред паметника на арменския геноцид с осиротялото момченце. Посланието е да спре ужаса в древните арменски земи, откъдето християнството започва да се утвърждава като официална религия по целия свят, както и да не се повтаря престъплението към човечеството - 105 години по-късно с арменския народ.

Извършителите с малки изключения са едни й същи. И тогава, и сега се използва умело моментът, че всяка страна по света има собствени проблеми за разрешаване и не й е до чужди такива. Тогава е била Първата Световна война, а сега е пандемията от Ковид-19.

Не политизираме, а апелираме за човечност и милосърдие. От такова определено имат нужда разорените и невинни жертви от военната агресия в Нагорни Карабах или още Арцах, което е арменското наименование на борещата се за независимост държава. Държава, в която се е провел вече успешен референдум за такава независимост, при това преди доста години.

Бургас винаги е бил и ще бъде мултикултурен град в най-добрия смисъл. Приносът на българите с арменски корен на място през годините е безспорен. Самият арменски храм пък е най-старата съществуваща сграда в морския град и освен всичко е и туристическо острие на Бургас", пишат в обръщение организаторите на Благотворителния базар за Арцах, който ще се състои тази неделя.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки