БАБХ откри немлечни мазнини в една проба сирене


БАБХ откри немлечни мазнини в една проба сирене
Снимка: БАБХ
21 Октомври 2020, Сряда


Производството в обекта, произвел продукта, е временно преустановено

Автор: Десант

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличие на немлечни мазнини в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал.

Пробонабирането беше извършено в обекти за търговия на дребно в Перник от комисия от експерти от Агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите, Комисията за защита на потребителите и Българска национална асоциация „Активни потребители“. За лабораторно изпитване бяха взети 12 проби от млечни продукти.

Четири проби кашкавал, шест проби сирене, една проба кисело мляко и една проба краве масло бяха изследвани за съдържание на немлечни мазнини, по микробиологични показатели и за съответствие с физикохимични показатели, заложени в технологичната документация, представена от производителите.

В предприятията, произвели несъответстващите храни, бяха извършени незабавни проверки.

Производството на сирене в обекта, произвел продукта с наличие на немлечна мазнина, е временно преустановено до отстраняване на нередностите и е съставен акт по Закона за храните. Съгласно законодателството глобата е в размер до 6 хиляди лева.

На предприятията, в чиито продукти са установени несъответствия с физикохимичните показатели, са издадени и връчени предписания, за спазването на които ще бъде извършен последващ контрол.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки