Ще слагат с европари соларни панели по покривите на блоковете


Ще слагат с европари соларни панели по покривите на блоковете
Снимката е илюстративна
21 Октомври 2020, Сряда


България ще заяви и проекти за по-ярко и по-икономично улично осветление

Автор: Десант

Соларни панели по покривите на блоковете, саниране на всички публични сгради, по-ярко и по-икономично улично осветление - това са някои от примерите, които вицепремиерът Томислав Дончев даде за проектите, които България ще заяви пред Европейската комисия за финансиране.

В интервю за Нова телевизия той се спря по-подробно на новия фонд за възстановяване и устойчивост, от който страната разчита на 6,2 млрд. лв. за усвояване до края на 2025 г.

До края на октомври правителството ще оповести какви суми и за какво ще иска от еврофондовете за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса и ще проведе обществени консултации. Най-късно в началото на януари пакетът ще бъде представен в Брюксел, за да може най-късно в средата на 2021 г. да започне усвояването, поясни Дончев.

В интервюто днес вицепремиерът уточни, че са заложени 4,5 млрд. лв. за енергийна ефективност. „До 2025 г. не трябва нито една детска градина и училище да минат без енергийна ефективност. Това не означава само саниране и смяна на дограма, но и хидропомпи, соларни панели", каза Дончев.

Програмата за жилищата също ще продължи, но ще се търси съучастие на собствениците, добави той. Част от програмата включва и монтиране на слънчеви панели по покривите на панелните блокове. „Те са уникална възможност, ще се повиши качеството на живота и ще намалеят сметките", каза Дончев.

Ще се подобри и уличното осветление. където не съответства на нуждите на гражданите.

Предвиждат се проекти и за подобряване на енергийната ефективност в индустрията. Сега България харчи за единица БВП три пъти повече, отколкото в други държави, а причината са старите машини, каза Дончев. Над 2 млрд. лв. допълнително ще бъдат отделени за професионално образование и приложна наука, а 850 млн. лв. - за съоръжения за напояване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки