Представят в Бургас доклади за опустошителни епизоди от историята на Древна Тракия


Представят в Бургас доклади за опустошителни епизоди от историята на Древна Тракия
Снимка: НАИМ-БАН
12 Октомври 2020, Понеделник


Участници от 8 държави ще вземат участие в четвъртата международна конференция от поредицата „Римска и късноантична Тракия“

Автор: Десант

Четвъртата международна конференция от поредицата „Римска и късноантична Тракия“ (RaLATh) ще се проведе на 13 и 14 октомври в Културен център „Морско казино“ в Бургас.

Темата на форума е „Конфликти и катастрофи в римска и късноантична Тракия“, като общо 36 участници от 8 държави ще представят доклади или постери, свързани с опустошителни епизоди от историята на Древна Тракия – войни, природни бедствия, епидемии, икономически кризи и пр.

Поради усложнената обстановка с разпростанението на COVID-19 в целия свят и редица ограничения за пътуване, тази година за първи път част от докладите ще бъдат представени дистанционно. Така събитието ще се проведе в необичаен до момента формат, с реално и виртуално присъстващи участници.

През 2020 г. НАИМ-БАН има честта да бъде домакин за втори път на тази поредица. Научните форуми „Римска и късноантична Тракия“ (Roman and Late Antique Thrace / RaLATh) представляват една дългоочаквана инициатива за научно сътрудничество и обмен на идеи, която бе реализирана за първи път едва през 2016 г. В основата й стои тристранното партньорство между НАИМ-БАН, Ефориите в Северна Гърция – Родопи, Ксанти, Еврос, и Истанбулския университет.

На принципа на разменено домакинство, трите държави организират конференции, посветени на различни аспекти от изследването на римска и късноантична Тракия. До момента са проведени успешно три такива събития – в Пловдив (2016 г.), Мармара Ерелиси (2017 г.) и Комотини (2018 г.), с повече от 100 различни участници от 17 държави, което доведе до значителна популярност на поредицата.

Сборникът с докладите и постерите от първата конференция в Пловдив – „Cities, Territories and Identities” – вече са издадени и са достъпни онлайн ТУК


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки