НФСБ и МОСВ със спешни мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим през 2021 г.


НФСБ и МОСВ със спешни мерки за спасяване на Бургас и Варна от воден режим през 2021 г.
08 Септември 2020, Вторник


Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. „Цонeво” край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна

Автор: Десант

След инспекция на язовирите „Тича” и „Жребчево”, министърът на околната среда и водите Емил Димитров проведе работна среща с ръководството на НФСБ в Добрич. Обсъдени бяха сериозните рискове, свързани с водоснабдяването на най-големите градове по Черноморието, както и с критичните нива на яз. „Камчия” – основен водоизточник за Варна, Бургас и редица черноморски населени места.

Необходимо е спешно изграждане на аварийни деривации на яз. „Цонeво” край Долни Чифлик за резервиране на водоснабдяването на Варна, както и на яз. „Порой” и яз. „Ахелой”  - деривация „Китка” за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона през 2021/2022 г..

Това са спешни мерки, които ще бъдат представени на Коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти” от Валери Симеонов през следващата седмица с оглед на сериозния риск от въвеждане на воден режим във Варна и Бургас догодина.

Обиколката на екоминистъра продължава с инспектиране на яз. „Копринка”, който е неправомерно източван и с последвалите от това проблеми в яз. „Жребчево”, който в момента работи на 15 % от обема си.



По време на работната среща с министър Димитров бяха обсъдени проблемите с водоснабдяването на Добрич, както и с Пречиствателната станция, финансирана по Оперативна програма „Околна среда”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки