Иван Гешев: София и жълтите павета не са България


Иван Гешев: София и жълтите павета не са България
28 Юли 2020, Вторник


Най-важният проблем, който стои пред прокуратурата и МВР, е противодействието на битовата престъпност, каза главния прокурор във Велики Преслав

Автор: Десант

„Една от основните цели на прокуратурата е противодействието на битовата престъпност. Въпреки трудностите, миналата седмица се отчете спад на грабежите с около 20%." Това заяви пред журналисти във Велики Преслав главният прокурор Иван Гешев. Той бе в региона във връзка с провеждаща се операция по противодействие на битовата престъпност. Преди това Гешев посети Окръжна и Районна прокуратура - Шумен.

"Преди, само в София, на ден имаше 25-30 кражби на коли, сега има дни, в които няма нито една на територията на цялата страна. От 2-3 години насам има 90% спад на телефонните измами. Това е огромен успех за правоохранителната ни система, защото най-уязвими на този вид престъпления бяха нашите баби, дядовци, хора над 70 години, на които се прибираха последните пари и те не можеха да живеят достойно.

Ако някой беше казал преди 3 години, че този бич за българските пенсионери може да бъде сведен до единични случаи, както е тази година – никой нямаше да повярва. Миналата година казах, че ще се справим с този проблем в разумни граници.

Целта на прокуратурата заедно с МВР е до края на годината да има осезаем спад в битовата престъпност и да дадем сигурност на нормалните български граждани.

София и жълтите павета не са България и най-важният проблем, който стои пред прокуратурата и МВР, е противодействието на битовата престъпност“, коментира Гешев.

В отговор на журналистически въпрос, главният прокурор заяви, че няма да коментира политически изказвания, въпреки че е „ясно, че се намираме в предизборна ситуация и политици искат да извлекат дивиденти на гърба на МВР и прокуратурата”.

„Българската прокуратура и българският главен прокурор нямат лични врагове, ние уважаваме всички институции, уважаваме правото на протест на всички български граждани“, подчерта той.

Главният прокурор припомни по повод инцидента със спирането на метрото от 20.07.2020 г., заради който привлечени към наказателна отговорност са три лица, че „не може да говориш за върховенство на закона и да не спазваш закона.

“Правата на всеки български гражданин свършват там, където той започва да нарушава правата на другите”, каза още Иван Гешев.

Той коментира и скорошно решение на Конституционния съд с думите: “митът, че българският главен прокурор е недосегаем, рухна. Това беше ясно за всеки практикуващ юрист в областта на наказателното право и процес“.

Главният прокурор напомни, че целите на прокуратурата за 2020 година са две – борбата с битовата престъпност и корупцията по високите етажи.

„Ако само преди 6 месеца някой бе казал, че обвиняемият Васил Божков ще се издирва и ще се укрива в Дубай, това щеше да звучи като научна фантастика. Сега е ангажирана наказателна отговорност на олигарси, на заместник-министри, на кметове. Целта на прокуратурата е да покаже, че няма двойни стандарти“, посочи Иван Гешев.

Главният прокурор посети с. Веселиново и гр. Смядово, където разговаря с представители на местната власт. Гешев бе придружен от апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров и Стоян Темелакиев, зам.-главен секретар на МВР.

Иван Гешев посети и Златната църква край Велики Преслав.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки