Приключиха разкопките на тракийското светилище в бургаския жк "Изгрев"


Приключиха разкопките на тракийското светилище в бургаския жк "Изгрев"
21 Юли 2020, Вторник


Спасителните археологически разкопки на мястото стартираха на 26 май 2020 г. в зоната на строително петно за изграждане на бъдеща жилищна кооперация

Автор: Десант

Приключиха археологическите разкопки на тракийското светилище в бургаския жилищен комплекс „Изгрев“, които се проведоха от Регионален исторически музей - Бургас. На мястото са проучени 60 ритуални ями. В тях са намерени множество животински кости, на които ще бъде направен зооархеологически анализ и човешки кости, които ще бъдат подложен на антропологически и ДНК анализ.  



Сред артефактите, открити в археологическия обект са керамични съдове, фрагментирана керамика, фрагменти от амфорни печати и от бронзови фибули, острие от нож и урна, която е в процес на реставрация. Обстойното изследване на находките тепърва предстои, съобщи научният ръководител на археологическия обект асистент Мирослав Класнаков.



Тракийско ямно светилище е от VI- IV в. пр. Хр. Спасителните археологически разкопки на мястото стартираха на 26 май 2020 г. в зоната на строително петно за изграждане на бъдеща жилищна кооперация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки