С кисело мляко и кисело зеле срещу коронавируса


С кисело мляко и кисело зеле срещу коронавируса
16 Юли 2020, Четвъртък


Ново изследване сочи, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите

Автор: Десант

К иселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието „Clinical and Translational Allergy”. Изследването проследява връзката между смъртността от Ковид-19 и различията в хранителните навици между нациите.

Според учените народите, които консумират много кисело мляко или кефир, като Гърция, България и Турция, са регистрирали знамително по-ниска смъртност.

Освен ферментиралите млечни продукти експертите смятат, че и храните, съдържащи прясно и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с Ковид-19. Зеленчукът понижава нивата на АСЕ 2, който се прикрепя към клетките в белите дробове, които коронавирусът използва като вход в тялото. Затова вече се смята, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19" - категорични са специалистите.

Според европейските изследователи, това би могло да обясни защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи в пандемията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки