Доц. д-р Елена Фиркова: Пародонтозата e лечима


Доц. д-р Елена Фиркова: Пародонтозата e лечима
13 Юли 2020, Понеделник


Лечението бива нехирургично и хирургично

Автор: Десант

Пародонталните заболявания са лечими! Ако навреме се започне адекватно лечение, човек може да запази собствените зъби до края на живота си, твърди доц. д-р Елена Фиркова. Преподавателят в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина – Пловдив е част от екипа по Дентална медицина във водещата в прилагането на иновативни методи и техники пловдивска клиника „Медикус Алфа“ и е един от малкото специалисти по пародонтология в България.

Доц. д-р Фиркова смята, че не се знае достатъчно както за причините за пародонталните заболявания, така и за съвременните възможности на регенеративната пародонтална хирургия, която може да възстанови здравето на венците, на алвеоларната кост около зъбите и да реши редица други проблеми като покриване на оголени коренови повърхности, специфична подготовка преди поставяне на импланти или естетични венечни корекции. Така неинвазивни или хирургични манипулации в рамките на час-два спасяват човек от обеззъбяване, а и от последващи скъпоструващи процедури (както и от носенето на цели протези).

Тя обяснява, че може да се стимулира образуването на нова кост с използването на специфични високотехнологични биоматериали и растежни фактори (например от центрофугирана кръв от пациента се извлича фибрин, богат на тромбоцити и левкоцити, който се използват в регенеративната хирургия).

В някои случаи, особено при по-млади пациенти, има загуба на венец във видимата предна част – т.н. „черни триъгълници“ между зъбите, които са особено неестетични. Тогава се използва миниинвазивна процедура със специална хиалуронова киселина, която не само механично запълва, но стимулира растежа на тъканта и проблемът се решава завинаги. Вместо за уголемяване на устните, ползвайте хиалуронова киселина за лечение на венците, апелира специалистът.

Пародонтитът (по-популярен като пародонтоза), подобно на остеопорозата е „тих убиец“, но на венци и зъби, напомня пародонтологът. Заболяването се развива без болки и първоначалните симптоми дълго се неглижират от хората. Някои дори приемат кървенето при миене на зъбите като нещо нормално – а кървенето от тялото винаги е симптом на заболяване.

Доц. д-р Фиркова съветва: ако имате кървене на венците, венците са с променен цвят – обикновено по-тъмночервен и оточни, имате лош дъх – обърнете се към специалист, защото това са признаци на гингивит. Гингивитът е по-леката форма, но ако не се лекува или се лекува неправилно, прогресира в пародонтит.


Доц. д-р Елена Фиркова

Всъщност това е най-разпространеното заболяване на човечеството. По данни на Световната здравна организация от 2017 г. пародонталните заболявания засягат около 750 милиона души в световен мащаб, като пародонтит (когато инфекцията от венеца е прогресирала и засяга, и разгражда костта, която държи зъбите) се установява в 70% от хората над 65 г. Нещо повече – доказан е пагубния ефект на пародонталната инфекция върху цялото тяло. Затова се развива и ново направление – пародонталната медицина.

Доц. Фиркова споделя някои интересни данни, резултати от световни мащабни епидемиологични и клинични проучвания. Бременните жени с кървящи венци (което е прието като нормално при нас) имат 3 пъти по-голям риск от преждевременно раждане и/или от раждане на бебета с ниско тегло (по-малко от 2 500 г) и всички съпътстващи усложнения. По-младите хора с пародонтит (до 65 г.) имат 45% по-висок риск от сърдечно-съдови инциденти (инфаркти, инсулти) в сравнение с хората със здрави венци.

Загубата само на 20% от алвеоларната кост се оказва по-значим дори от тютюнопушенето рисков фактор за смърт. При диабетици с пародонтит лекуването и поддържането на пародонтално здраве е в състояние да нормализира нивата на кръвната захар и на гликирания хемоглобин. Проучва се дори ролята на пародонталната инфекция за еректилната дисфункция при мъжете.

Лечението на пародонталните/периимплантните заболявания бива нехирургично и хирургично, в зависимост от тежестта и степента на възпалителния процес, а и от общото състояние на пациента. Доц. Фиркова е категорична – „чистенето“ на зъбния камък, особено ако е направено набързо и само над нивото на венеца, в никакъв случай не е лечение!

Адекватното нехирургичното лечение включва: почистване на зъбната плака и зъбен камък над и под венеца (понякога се налага това да се направи в 2-3 посещения); коригиране на лошо изработени пломби, коронки и др. протезни конструкции, които механично увреждат венеца и/или задържат патогенните бактерии; шиниране на подвижните зъби, с основна цел стабилизирането им и увеличаване на комфорта при хранене; антибиотично лечение – локално в пародонталния джоб или общо.

Миниинвазивните ултразвуково и лазерно, и хирургично лечение включват: процедури за намаляване на дълбочината на пародонталните джобове; регенеративни техники за възстановяване на дефектите в алвеоларната кост с използването на костни присадки и биологично активни материали с растежни фактори, осигуряващи максимална регенерация на костта и венеца (емайлови матриксни протеини, хиалуронова киселина, тромбоцитни и левкоцитни концентрати-PRF); пластична пародонтална хирургия – покриване на оголени коренови повърхности, коригиране на залавни връзки.

Основната профилактика на заболяванията на пародонта е грамотна хигиена на устната кухина, която започва още от детските години. Ползвайте правилно и всекидневно четката, пастата и конците за зъби, съветва доц. Фиркова. Не подценявайте кървенето от венците и търсете специализирана помощ при необходимост. И се усмихвайте повече!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки