Вместо на близкия нос Форос в Крайморие ще кръстят улица на американски президент


Вместо на близкия нос Форос в Крайморие ще кръстят улица на американски президент
07 Юли 2020, Вторник


В Долно Езерово пък настояват нова улица да не се нарича „Омуртаг", а „Муртагон“. Вижте защо

Автор: Яна Славянска

От 7 до 10 юли ще се проведат обществени обсъждания за именуване на 130 улици в различни административни райони, квартали и съставни селища на община Бургас.

Дотук – добре. Но някои от предложенията определено будят недоумение. 

Така например, 9 от предложените имена на нови улици в квартал Крайморие са отхвърлени като недопустими, тъй като били... гръцки. Гръцки, гръцки, ама една от тях е устойчив топоним в района – Форос. Това е името на полуостров и нос по черноморското крайбрежие на квартала. Нос може, но улица да носи това име не може. 

Както не може да се казва и „Акра", макар така да е обозначена крепостта на едноименния нос край Черноморец и тъкмо с това название се популяризира в туристически справочници и научни издания.

Не може сокаците в бургаския квартал да носят и имената на ветрове, които по принцип са с латински, италиански (венециански и генуезки), левантински (източносредиземноморски) и гръцки произход – лодос, маистро, леванти...

Не може да се казват и като древногръцкия бог на западния вятър Зефир, нито пък да са наречени на бога на моретата Посейдон! 

Вместо тях се предлага да бъде кръстена улица на американския президент Уудроу Уилсън – щото бил се застъпил за България преди подписването на Ньойския договор. Айде хубаво поне, че до него ще има улица, носеща името на славния ни пълководец и създател на българската конница генерал Иван Колев. 

От бургаската община са се сетили да предложат и цар Тодор Светослав, който побеждавайки византийците в състоялата се наблизо битка при р. Скафида, присъединява отново Южното Черноморие към българското царство.

Като стана дума за наши царе, в бургаския квартал Долно Езерово вместо улица „Омуртаг", се предлага улицата да се казва „Муртагон“. Така бил изписан ювиги в хрониките. Само дето историците твърдят, че наистина има летопис, в която е споменат като Муртагон, но си се среща масово в старите хроники и като Омуртаг. Та се пита защо е нужно туй упражнение?! Както се вика: „Не по врат, а по шия". 

Още по-смешна е другата абракадабра, която ще бъде подложена на обсъждане. В близкото до Бургас село Маринка се настоява вместо ул. „Вая“, нова улица да се кръсти „Цар Калоян“. Чудесно! Абсурден е обаче мотивът – населеното място нямало нищо общо с Вая (това е старото име на едно от бургаските езера, днес наричано за по-оригинално... Бургаско езеро).

Та се пита в случая, а какво общо има селото Маринка пък с цар Калоян?! Питахме историците – те вдигат рамене.   

Нейсе. Да не придиряме. Ще изчакаме, пък ще видим какви нови улици ще се появят на картата на Бургас и околностите. Има думата общественото обсъждане!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки