ВАП възложи на Фандъкова да провери вилата на Божков на Витоша


ВАП възложи на Фандъкова да провери вилата на Божков на Витоша
Снимки: МВР
07 Юли 2020, Вторник


Преди това от ДНСК установиха, че са извършени незаконосъобразни преустройства 


Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София Йорданка Фандъкова да извърши незабавна проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика" в природен парк "Витоша", известна като вилата на Божков и бивша резиденция на Тодор Живков. 

До тук се стигна в резултат на доклад от проверка, направена от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), в който се посочва, че са извършени незаконосъобразни преустройства по смисъла на ЗУТ.

По време на проверката на съществуващата сграда, както и за новоизградените части, не са представени строителни книжа. Такива не са налични и в архивите на район "Витоша"- СО и на НАГ - СО.

Проверяващите са установили на място, че има две новоизградени сгради, които представляват строежи от пета и шеста категория, контролът на които е от компетентност на Столична община.

Затова хората на Фандъкова следва да проверят поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства, да проведе огледи на място като се изискат и всички относими към гореизложеното данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. Трябва да бъде проследен целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.



Докладът от проверката следва да е подробен и да отрази дали са допуснати нарушения, какви са фактическите констатации и реализирана ли е административна и административнонаказателна отговорност.

В случай, че при проверките се констатират данни за престъпления от общ характер - да се предприемат и действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай се уведомява и ВАП.

През 2012 г. резиденцията на бившия „Първи" бе обявена за продажба за сумата 3,135 млн. евро. Площта на имота е 2850 кв. м и е на 1600 м надморска височина. Тато я е ползвал за крайградска вила.

Сградата разполага с 1 голям и 8 малки апартамента, киносалон, две кухни, фитнес, сауна, леден басейн, собствен водоизточник, генератор, тенис корт.



За разлика от повечето имоти в т.нар. баровски квартали, до които често може да се стигне само с джип, газейки в 1 м кал, до този има павиран път, а достъпът е безпроблемен дори и зимата.

В резиденцията са запазени автентичните мебели от масив и дограмата. Строена е през 60-те години на миналия век по всички международни стандарти и изисквания за висока степен на охрана, като разполага с няколко тайни входа и изхода, тайни коридори, както и бомбоубежище.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки