Бракониери отсякоха 22 липи, за да берат липов цвят


Бракониери отсякоха 22 липи, за да берат липов цвят
Снимка: ИАГ
23 Юни 2020, Вторник


Текат масови проверки на горски инспектори за незаконно събиране на билки в горските територии

Автор: Десант

Служителите по горите от регионалните дирекции по горите и природните паркове извършват масови проверки в горските територии за нерегламентирано бране на билки и недървесни горски продукти,  предупреждават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Във връзка с настъпване на периода на събиране на билките, зачестяват и случаите на сеч на дървета с цел беритба на липов цвят за стопански цели.

Драстично нарушение са установили в първия ден от седмицата горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Велико Търново. Те са констатирали сеч на 22 броя липи, които са отсечени с цел бране на липов цвят. Незаконната сеч е извършена в две насаждения – държавна горска територия. Съставени са два констативни протокола.

15 акта по Закона за биологичното разнообразие от началото на годината са съставили горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас. Задържани са 141 кг блатно кокиче, 313 кг самардала, 1560 кг листа от бръшлян.

През 2019 г. горските служители са съставили 24 акта по Закона за лечебните растения. Задържани са 333 кг билки, гъби, горски плодове и недървесни продукти.

Брането на билки за стопански цели се извършва само с разрешително, издадено от държавното горско стопанство и по начин, който не нанася щети на дърветата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки