Борис Ячев: 70 % от сигналите за корупция са свързани с местната власт


Борис Ячев: 70 % от сигналите за корупция са свързани с местната власт
14 Юни 2020, Неделя


НФСБ не получи подкрепа в битката срещу хазартната зависимост през 2018 г. – тогава срещу нас стояха милиони левове за реклама на хазарта по водещи телевизии. Сега успяхме, категоричен е заместникът на Валери Симеонов

Автор: Десант

Над 70 % от сигналите за корупция и конфликт на интереси са свързани с работата на местната власт. Това заяви председателят на парламентарната антикорупционна комисия и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев в предаването „Седмицата” на Дарик Радио. Той цитира данни от доклада на Комисията, според който в 9 от случаите, породили сериозен обществен интерес, са повдигнати обвинения срещу кметове и техни заместници, а в 17 – проверката продължава. По думите му местният коректив се оказва силен стимул за подаване на сигнали.

„Ето, защо и аз, и много мои колеги, се обявихме срещу законопроекта, който предвиждаше представители на местната власт – най-вече общинските съветници, които са близо 6 000, да не подават декларации за имущество и конфликт на интереси. Важно е, че това се прие”, подчерта Борис Ячев.

Той съобщи, че в оглавяваната от него Комисия е постъпило искане от представители на левицата за изслушване на председателя на Комисията по бюджет и финанси в Парламента Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов по повод твърденията на Васил Божков. „Очаква се заседание на Комисията”, каза Борис Ячев.

По повод напрежението в Коалицията и отказа на ГЕРБ да гласува законопроекта на патриотите за доброволните отряди в борбата срещу битовата престъпност, Борис Ячев напомни, че по време на извънредното положение от ГЕРБ са отхвърлили предложение на НФСБ с не по-малка обществена тежест – възможността българите да купуват по евтините лекарства – генерици. „Това е практика не само в Европа, но и в света, по-евтини аналози на лекарствата /генерици/ купуват и богатите германци”, посочи Борис Ячев.  По думите му от ГЕРБ са се огънали – тогава не заради претенциите на ДПС, а под натиска на лекарското лоби. Но Борис Ячев беше категоричен – „проблемите трябва да бъдат решавани не под въздействие на емоцията, а в диалог”.

Зам.-председателят на НФСБ коментира, че предложението на партията му за ограничаване на рекламата на хазарта и повсевместното търкане на талончета през 2018 г. не е получило подкрепа, тъй като срещу това са застанали водещи телевизии, излъчващи реклами за милиони левове и въздействащи сериозно на общественото мнение. „Сега, получихме обществена подкрепа, имаше и политическа воля, така че да се ограничи хазартната зависимост и да влизат пари в държавния бюджет”, посочи шефът на парламентарната антикорупционна комисия.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки