Пускат пощенски марки с гербовете на Бургас и Хасково


Пускат пощенски марки с гербовете на Бургас и Хасково
12 Юни 2020, Петък


Филателното издание е на тема „Българска градска хералдика"

Автор: Десант

На 24 юни, от 14 часа във филиала на Националната художествена академия в Бургас, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще пусне в употреба пощенско-филателно издание на тема „Българска градска хералдика".

В серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим, са представени гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.



Автор на графичния дизайн е гл. ас. д-р Ненко Атанасов, преподавател в специалност „Плакат и визуална комуникация" в НХА, който е и инициатор и вносител на темата „Българска градска хералдика" в тематичния план на родното ни маркоиздаване.

Серията има и допълнителна стойност, заради публикувания в нея за първи път визуален графичен стандарт за рангови корони на местни гербове съставен от Българското хералдическо и вексилоложко общество, с автори Димитър Попов (историк и хералдик) и Ненко Атанасов (художник).

Изобразените гербове на Бургас (създаден от проф. Кирил Гогов и проф. Георги Чапкънов през 1994 г.) и Хасково (създаден от Борил Караиванов и Емануил Манолов през 1995 г.) са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенски марки у нас.

Валидирането на изданието в Бургас ще бъде  повод за празник за художествената, филателната, хералдическата и широката общественост на морския град.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки