Френската посланичка гостува за първи път в Стара Загора


Френската посланичка гостува за първи път в Стара Загора
Снимка: Областна управа - Стара Загора
11 Юни 2020, Четвъртък


В близкото градче Николаево заедно с представител на сдружение „Свят без граници“  тя раздаде пакети с хранителни продукти на социално слаби семейства

Автор: Десант

На посещение в старозагорската Областна администрация този четвъртък бе Нейно превъзходителство посланикът на Република Франция у нас Флоранс Робин. Тя гостува за първи път в Стара Загора по покана на неправителственото сдружение „Свят без граници“.

На срещата присъстваха областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова и Никола Мобек, аташе за институционално и техническо сътрудничество във френското посолство.

Областният управител Гергана Микова запозна френските си гости с икономическото състояние на Старозагорска област и нейните природни и културно-исторически забележителности.

От своя страна, Нейно превъзходителство Флоранс Робин показа отлични познания за икономиката на областта. Тя наблегна върху факта, че Зелената сделка, с която е свързано бъдещето на енергийния комплекс „Марица изток“, е много важна за запазването на икономическия облик на региона.

„За да се развият нещата по най-добрия начин за България, ще бъде необходима ангажираността на целия Европейски съюз. Трябва да бъдем солидарни с вас, за да превърнем тази политика за екологична чиста Европа в историческа възможност за развитие на Старозагорска област“, изтъкна френската посланичка.

Тя изрази удовлетворение от доброто взаимодействие между държавната и местната власт и неправителствения сектор, особено по теми, свързани с образованието на младите хора в неравностойно положение.

СТарозагорският зам.-кмет Иванка Сотирова подчерта, че Стара Загора е традиционно франкофонски ориентиран град, в който много ученици изучават френски език. Франкофонският младежки театрален фестивал, който се провежда ежегодно в града, работата на Алианс франсез, също са добри примери за сътрудничество между френската и българската страна.

В края на срещата Гергана Микова покани Флоранс Робин да гостува отново в областта, за да се запознае отблизо с богатото историческо минало на региона.

След посещението си в Града на липите, Нейно превъзходителство и председателят на сдружение „Свят без граници“ Ганчо Илиев отпътуваха за Николаево, където раздадоха пакети с хранителни продукти на социално слаби семейства.

Хуманитарната инициатива е част от проект на сдружението, подкрепен от френското посолство, по който 200 семейства от областта ще бъдат получат помощта и ще бъдат проведени здравни и образователни консултации.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки