Дарение постави началото на специална картографска колекция в бургаската библиотека


Дарение постави началото на специална картографска колекция в бургаската библиотека
02 Юни 2020, Вторник


Тя ще представя карти на Бургас и залива след Освобождението до наши дни

Автор: Десант

Карта на Българската екзархия в нейните граници от 1870 – 1912 г. в М 1:3 700 000 бе дарена на бургаската Регионална библиотека „П. К. Яворов“. С това се постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни.

Дарителският жест е на проф. д-р Иван Гаврилов от София. С него се припомнят „духовните граници и землището на провъзгласената преди 150 години самостойна българска църква – Българска екзархия (1870)“.  В тези граници бургаската духовна околия заема особено място.


проф. д-р Иван Гаврилов

Оригинален екземпляр от тиража на картата се пази в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София, а високотехнологичното копие е изработено с нейното съгласие и разрешение.

Забележителната карта на Димитър Ризов – македонски българин, е запазена в атласа му „Българите в техните исторически, етнографически и политически граници“, издаден в Берлин през 1917 г.

Новооснованата картографска колекция с времето ще бъде обогатена с всички по-важни картографски паметници за Бургас и района, създадени през последния век и половина.

Така първият български систематичен  опит от 1912 г. за събиране на стари карти на България и Балканите ще бъде завършен за Бургас и залива. Ръководството на Бургаската библиотека „П. К. Яворов“ има намерение да обособи колекцията в една от залите на бъдещото ново бургаско книгохранилище.

Като покаже развитието на интереса към Бургас и Бургаския залив през последното столетие, новата специализирана библиотечна експозиция ще подпомогне туристическата общност от района и ще обогати учебната дейност в бургаските висши и средни училища.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки