Нови беседки и пейки ще има в алеите под Мадарския конник


Нови беседки и пейки ще има в алеите под Мадарския конник
01 Юни 2020, Понеделник


Ще бъдат монтирани и 4 силни прожектора за осветяване на барелефа, както и 22 паркови осветителни тела

Автор: Десант

Предстои в алеите под Мадарския конник да се поставят 4 големи беседки, 10 масивни пейки, 22 паркови осветителни тела, 4 силни прожектора за осветяване на барелефа и 100 кв. каменни плочи от пешеходните зони ще бъдат позменени.

Това ще стане възможно, благодарение на решението на шуменския Общински съвет Регионалният исторически музей в Шумен да получи 38 237,22 лв. - сума, събрана в периода 2008-2010 г. от организираната от НАПОС (Национално сдружение на председателите на Общински съвети) дарителска кампания за скалния релеф „Мадарски конник“, започнала в годината, когато той бе обявен за Национален символ на България.

Част от парите, които ще бъдат насочени към благоустрояване на националния резерват „Мадара“, ще бъдат похарчени за основен ремонт на двете бунгала, които се ползват за археологическа база на Резервата.

За съжаление, скелето пред Конника няма да може да бъде премахнато, както настояват посетителите. 
По думите на главния уредник на НИАР Мадара Юри Йоргов то не е в добро състояние, но все още продължава мониторинга (наблюдението на барелефа) и управата на резервата няма право да отстрани. Това ще стане, чак когато мониторингът приключи, което се очаква да стане до година, две.


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки