Работи се по обновяването на експозицията на кораба „Радецки"


Работи се по обновяването на експозицията на кораба „Радецки"
Снимка: НИМ
29 Май 2020, Петък


В края на януари легендарният параход се завърна в Козлодуй след успешно осъществен планов преглед и ремонт

Автор: Десант

В края на януари 2020 г. корабът музей „Параход Радецки" се завърна в Козлодуй след успешно осъществен планов преглед и ремонт, станал възможен благодарение на безпрецедентна дарителска кампания, обединила повече от милион българи, основно деца, в името на опазването на историческата памет.

Музейните експерти от Националния исторически музей работят усилено по обновяване на постоянната му експозиция, представяща делото на Христо Ботев.

След като бъде завършено цялостното й обновяване легендарният морски съд отново ще отвори врати за посетители.

„Настъпи 17 май 1876 година, ден многоочакван, ден в който трябваше да се мре. 17 май беше ден, в който наново емблемата на българския народ високо да се издигне, ден, който ни тикна в борба кръвна с вековния враг. Що бе се още зора пукнала, на изток небосклонът се червенееше на талази-талази, тихият ветрец полъхваше по Дунава, когато коминът на "Радецки" се задими, а самият той гордо-гордо почна да пори мътните дунавски вълни."

С тези емоционални думи четникът от Ботевата чета Никола Кючуков описва утринта на съдбоносния 29 май 1876 г. (17 май по стар стил), когато близо 200-те "обикновени пътници", качили се на борда на австро-унгарския параход "Радецки" слизат на Козлодуйския бряг като добре въоръжени и подготвени воини, непоколебими в решимостта си да влязат в битка с тиранина и да оставят костите си в земята, която е тяхно отечество.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки