От Втора механизирана бригада ще оказват помощ при пожари в Старозагорско


От Втора механизирана бригада ще оказват помощ при пожари в Старозагорско
Снимката е илюстративна
28 Май 2020, Четвъртък


Готовност има и формирование към 62-ра Стрямска бригада

Автор: Десант

Едно формирование от Втора механизирана бригада с численост 20 военнослужещи е в готовност да оказва помощ на пожарникарите при възникването на пожари в Старозагорско. То разполага с 2 тежки високопроходими и 2 леки автомобила, автомобил за вода и цистерна за питейна вода, както и с необходимите инструменти за гасене.

В Казанлък към 62-ра Стрямска бригада също има формирование, което е готово да съдейства при горски пожари.

Директорът на ОД „Земеделие“ Елка Бонева заяви по време на проведено днес в старозагорската Областна администрация работно заседание във връзка с настъпването на пожароопасния сезон, че в момента вървят проверки на изправността на земеделската техника във връзка с предстоящата жътвена кампания.

Пътнопочистващите фирми в региона също се готвят за пожароопасния сезон. Косят се сухите треви край пътищата. Почистват се от битови отпадъци откритите места за почивка.

Общините в област Стара Загора докладват, че доброволните формирования към тях са обучени и разполагат с необходимата екипировка. Техниката, предназначена да оказва помощ при пожари, е в изправност.

И тази година през пожароопасния сезон се забранява паленето на огън на места, които се намират на разстояние по-малко от 100 м от гори и горски масиви. Земеделските стопани и производители по места са уведомени за мярката. При неспазване на предписанията ще бъдат налагани санкции, включително и намаляване на субсидиите. Статистиката показва, че паленето на огън в близост до гори е една от най-честите причини за пожари през лятото.

На срещата бе оповестено, че от началото на 2020 г. досега на територията на област Стара Загора са възникнали общо 6 горски пожара, обхванали обща площ 31 дка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки