Ще правят две експертизи за убития лешояд


Ще правят две експертизи за убития лешояд
Снимка: Зелени Балкани
27 Май 2020, Сряда


С постановление на държавното обвинение в Кърджали са дадени указания за събиране на доказателства за авторството на деянието и механизма на извършването му

Автор: Десант

Съдебна ветеринарно-медицинска експертиза и съдебна балистична експертиза ще бъдат назначени в хода на разследването за отстрела на черния лешояд Ултрон в района на Йончево, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Пловдив.

С постановление на държавното обвинение в Кърджали са дадени указания за събиране на доказателства за авторството на деянието и механизма на извършването му.

Птицата бе обект на бракониерски отстрел около 27-28 март в района на чернооченското село Йончево.

Лешоядът, който бе дарен на България от белгийски зоопарк през 2019 г., се е връщал у нас след зимуване в гръцката част на Източните Родопи, в района на Национален парк "Дадя", където се намира и единствената естествена колония на вида на Балканите.

През цялото време поведението му и движението му е проследявано от сателитния предавател, който дава сигнал, че птицата е в беда.

Открита окървавена в мъглата, за живота ѝ започват да се борят дни наред ветеринарни специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Спасителния център за диви животни. Ултрон обаче не оцелява и умира преди да навърши година.

Екозащитници отправиха обвинения, че най-вероятно черният лешояд е бил прострелян от горски служител на територията на Държавно ловно стопанство „Женда“. Неговият директор Николай Янчев обаче категорично отхвърля тази възможност. Според него, изстрелът е произведен от любителско оръжие – флоберка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки