Рибари на протест срещу забраната за улов на бяла мида (ОБНОВЕНА)


Рибари на протест срещу забраната за улов на бяла мида (ОБНОВЕНА)
Снимка: maritime.bg
14 Май 2020, Четвъртък


Според учените обаче състоянието на популацията на деликатесния вид е критично

Автор: Десант

Рибари от всички черноморски пристанища – от Шабла до Царево излязоха на протест пред централата на Изпълнителната агенция по рибарство в Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС.

С протеста си риболовците настояват за незабавна отмяна на заповедта за забрана на улов на бяла мида, която Министерство на земеделието наложи за следващите три месеца. Според тях ограниченията обричат на гибел целия сектор за дребномащабно рибарство в страната.

От земеделското министерство обясняват, че зад забраната стоят научни становища.

Пред Флагман.бг доц.д-р Галин Николов, изпълнителен директор на ИАРА и университетски преподавател във факултет „Биология и аквакултури“ към Тракийския университет в Стара Загора, обясни, че популацията на бялата мида е в опасност, а без нея ще настъпи екокатастрофа в Черно море. Това е причината да бъде забранен уловът й за следващите три месеца.

„Учените са на мнение, че такава забрана трябва да има за период между 3 месеца и година. Приложили сме консервативният вариант. Не знам дали сте наясно с биологията на бялата мида и какъв фактор е тя за Черно море.

В момента сероводородът в него е под 100 метра. Ако тя изчезне той ще се повиши под един метър. Бялата мида пречиства морето, ако нея я няма – няма да има цаца. От там по хранителната верига няма да има нито калкан, нито нищо. И тези хора, които са отвън тогава няма да дойдат да протестират, че не могат да ловят бяла мида. Те ще дойдат и ще настояват за друг вид прехрана“, каза доц.д-р Галин Николов.

Той уточни, че влиза в положение на рибарите, които в последните два месеца не са ловили бяла мида, поради коронавируса, знае, че положението им не е добро, но ги призовава за търпение, за да съхранят екосистемата на Черно море.

Пред „Десант" Галин Николов уточни, че уловът е почти изцяло експортно ориентиран. Деликатесът се търси най-вече за пазарите в Испания, Италия и Гърция. В акваториите на тези морски страни бялата мида вече е изчезнала тъкмо поради безразборното й събиране в промишлени количества.

Междувременн по-късно днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с представители на организации в сектор „Рибарство и аквакултури“.

Браншовите организации изразиха благодарност към премиера Борисов за подкрепата към сектора, която предстоят да получат по три мерки по Програма за морско дело и рибарство в размер над 16 милиона лева. Предложените мерки целят да смекчат негативните последици от пандемията COVID-19. Средствата ще бъдат насочени към стопанствата, отглеждащи аквакултури, както и преработвателни предприятия.

По време на срещата представителите в сектора посочиха пред премиера Борисов, че помощта ще подкрепи рибарите, които са пострадали от кризата и не са излизали за улов по време на извънредното положение.

Браншовите организации заявиха, че има интерес от търговските вериги към тяхната продукция вследствие на приетото постановление за регионална продукция в обектите и допълниха, че вече се усеща ефектът от мярката.

На срещата присъстваше и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки