Валери Симеонов: Държавата е длъжна да форсира връщането към нормалния живот


Валери Симеонов: Държавата е длъжна да форсира връщането към нормалния живот
09 Май 2020, Събота


Точно това правим с мерките, които НФСБ внася, коментира лидерът на НФСБ

Автор: Десант

Държавата е длъжна да форсира връщането към нормалния живот. Това се опитваме да правим, с мерките които НФСБ предлага, заяви зам.-председателят на НС и лидер на партията Валери Симеонов пред Георги Любенов по БНТ днес.

„Коалиционният съвет прие предложението на НФСБ за безплатните чадъри и шезлонги, въпреки че казусът е сложен. Вчера го обсъждахме с Министерството на туризма и юристите на Народното събрание. Водим разговори с концесионерите и наемателите на плажове. До 18 ч. в неделя решението ще бъде внесено“, съобщи Валери Симеонов. По думите му вече е договорено над 30 плажа да бъдат освободени от такса.

„,На Политическия съвет на управляващата коалиция всяка партия внася и защитава своите предложения. По-голяма част от предложенията на НФСБ бяха приети, като: безплатни плажни принадлежности, удължаване на срока за строителство, използването на талони (ваучери) за почивка на социално-осигурени лица и намаляване на разстоянието между масите в заведенията от 2.5 на 1.5 м. След като партиите ги приеха, те вече са политическо решение на Коалицията. В момента се изчистват детайлите по предложението с финансовия министър. Окончателният текст също ще бъде готов до 18 ч. в неделя“, съобщи Валери Симеонов.

Целта е веднага след отпадане на ограниченията да се завърти вътрешният туризъм и така да бъде подпомогнат бранша, който пое най-тежкия удар от епидемията.

„Трябва да се слушат специалистите от Щаба. „Трябва да сме благодарни и задължени на хората, които изнесоха тежката битка с коронавируса. Шапка свалям на доц. Кунчев, на ген. Мутафчийски, на д-р Кантарджиев, д-р Пенчев“, каза Валери Симеонов.

На въпрос „Кого дразнеше ген. Мутафчийски“, той отговори: „Онези двайсетина процента, които не приемат реалностите в живота, труповете, които аз лично видях в американски болници – нахвърляни по коридорите и дори в тоалетните. Това е опасно заболяване, което не бива да се подценява“.

„Не приемам призивите за прилагане на стадния модел по време на епидемия. Аз имам майка на 91 години – не искам тя да умре. Има и хора с болни деца, с болни близки – не приемам болестта да реши кой да живее и кой загине“, реагира Валери Симеонов.

Според него трябва да бъде ограничено телевизионното време на хора, защитаващи тезата за стадния модел, които явно имат психически отклонения – поведение, жестове мимики, които смятат, че трябва оставим да измре всичко, което е недостатъчно здраво и няма силна имунна система. „Това противоречи на Хипократовата клетва и е антихуманно, особено когато е казано от доктор.  Аз не мога да го приема“, подчерта Валери Симеонов.

Той продължава да критикува мярката 60:40 пасивна мярка. „За съжаление, първоначалните мерки бяха по-скоро финансови, отколкото активни икономически мерки. Затова НФСБ  предлага активизиране на строителството – ускоряване на изграждането на магистрали, ремонт на язовирни стени, опасни мостове и виадукти, ВиК -сектора – всичко, което може да поеме освободената работна ръка от строителството и други браншове“, каза Валери Симеонов.

НФСБ е против предложенията  на БСП просто да се раздават заплати на калпак. „В исторически план комунистите и социалистите са силни само при харченето на готови пари. Искат да се раздават по 1, по 2 заплати. Но България няма потенциала на Швеция или Германия. Това би означавало нарушаване на баланса на бюджета и утре е възможно да няма пари за пенсии“, коментира Валери Симеонов.

Идеята на БСП и президента за създаването на комисия, която да следи са харченето на средствата по борбата с коронавируса Симеонов определи като приемлива и разбираема, но заяви, че те целят не реален контрол, а единствено да злепоставят управляващите. Без да предлагат нищо.

„Искането комисията да се ръководи от БСП предопределя какви ще са резултатите и как ще бъдат поднесени те на обществото. Това е некоректно. Такава комисия трябва да се ръководи от специалист и да бъде безпристрастна“, подчерта лидерът на НФСБ.

„Кризата ще подейства на политическия ни живот като катарзис. Това показва и безпрецедентната дарителска акция през последния месец, в която своя доблестен дял имат и депутатите от Народното събрание, внасяйки всеки месец по 1.4 млн. лв. във фонда за борба с епидемията“, каза Валери Симеонов.

По изкуствено раздутата новина с интервюто на Васил Божков  Симеонов смята, че не трябва да му се обръща внимание, защото в името на своето спасяване като гущер къса опашката си. И припомни, че той е започнал войната с Васил Божков с промяната в Закона за хазарта през 2018 г., но тогава не е получил подкрепа от никого.

„При втория опит бях подкрепен от моите коалиционни партньори и търкането на талончета остана в миналото. Въпреки, че никой не вярваше, че това може да стане. Аз мисля, че Васил Божков ще се върне при това управление и то с белезници“, заключи Валери Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки