Нас 61 на сто от фирмите очакват, че ще оцелеят, макар и с влошени резултати


Нас 61 на сто от фирмите очакват, че ще оцелеят, макар и с влошени резултати
04 Май 2020, Понеделник


Оптимисти са 18%, а 6% ще закриват бизнеса си

Автор: Десант

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) извърши серия от онлайн проучвания, свързани с въздействието на пандемията и оценката на мерките, предприети от правителството в икономическата сфера. Последнотоот тях е проведено в периода 23 - 27 април и в него са взели участие над 200 компании, браншови организации и регионални палати.

Бизнесът не е единодушен в оценката си за икономическите мерки, които до момента са анонсирани от правителството и това личи в разнопосочните мнения. За 40 % от участвалите в анкетата са нужни допълнителни мерки. Според 25% от анкетираните, мерките са балансирани, на фона на възможностите на бюджета и размера на икономиката на страната ни. Около 20% смятат, че мерките са прекомерни или ги определят като напразно разходвани средства, без реален ефект върху икономиката.

Част от компаниите считат, че мерките са закъснели и са представени постфактум. Има изразени мнения, че е необходим фокус към най-пострадалите сектори у нас, като например туризма.

От финансовите инструменти, които правителството представи, компаниите определят като най-полезна мярката за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност на МСП до 300 000 лв – според 34% от анкетираните. Безлихвените кредити за лицата в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са определени като важна мярка за преодоляване на кризата. В анкетата фирмите отбелязват, че за някои от схемите лихвените нива до 10% са прекалено високи, а достъпът до средствата е изключително сложен.

Част от предложенията на членовете на Палатата включват и създаването на регистър, в който да бъдат обявявани кредитите, които са взети, чрез инструментите за спряване с COVID-19, за да се ограничи кредитирането на свързани лица и фирми и да има проследимост на средствата.

На въпроса какви са прогнозите на фирмите за бизнеса им до края на годината, болшинството – 61% очакват, че ще оцелеят, но няма да стигнат нивата преди пандемията; 14% ще достигнат до нивото им от преди кризата. Само за малка част (4%) кризата създава пазарни възможности и те прогнозират, че имат по-добри резултати от преди нея.

Негативните тенденции са налице при 6%, които най-вероятно ще закрият фирмите. Малка част – 3% са отбелязали, че ще задържат бизнеса до края на годината, за да ползват помощта от държавата.

Необходимостта от съвместни решения на ниво ЕС, а не всяка държава да се изолира в справянето с проблемите, вследствие от коронавируса, се посочва като важно условие за икономическото възстановяване на страните. Гарантираното придвижване на стоки, суровини и капитали, както и поетапно облекчаване на мерките са сред водещите приоритети отбелязани от членовете на БТПП.

Сериозна част от тях – 38%  смятат, че политиките трябва да са насочени към стимулиране на вътрешния пазар и вътрешното търсене в рамките на страната.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки