„Училищно мляко“ и „Училищен плод“ ще се доставят еднократно


„Училищно мляко“ и „Училищен плод“ ще се доставят еднократно
Снимката е илюстративна
22 Април 2020, Сряда


Съгласно указанията на ЕК, двете схеми следва да се прилагат в съответствие с условията за допустимост и контрол на разходните, одобрени от Брюксел

Автор: Десант

Децата и учениците ще получат еднократно оставащите доставки по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, които ДФ „Земеделие“ прилага. Тази възможност се предоставя съгласно препоръките на ЕК към страните – членки за взимане на гъвкави решения относно администрирането на двете училищни схеми на национално ниво и е във връзка с извънредните мерки заради пандемията от коронавирус (COVID-19).

Съгласно указанията на ЕК, двете схеми следва да се прилагат в съответствие с условията за допустимост и контрол на разходните, одобрени от Брюксел.

Доставките на продуктите до учебните заведения ще бъдат извършвани, както и преди обявяването на извънредно положение, от одобрените заявители. Предоставяните за консумация продукти ще бъдат плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка.

Доставката ще се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните изискванията за транспортна и лична хигиена. Продукти ще бъдат опаковани в индивидуални опаковки. Децата и учениците ще получат полагащите им се количества продукти за периода 13 март - 13 май 2020 г.

В същото време в социалните мрежи родители недоволстват, че полагащото се месечно количество закуски на децата по двете програми е твърде нищожно - 5 кофички кисело мляко по 200 г, 3 опаковки кашкавал по 30 г, 2 круши, 2 ябълки и 1 банан; на други места кашкавалът е 400 г и се дават по 3 краставици.

Трябва да се има предвид обаче, че тези количества нямат нищо общо със закуските, които училищата осигуряват. Двете програми са финансирани с европейски средства от ДФ „Земеделие" и доставят допълнителна порция плод и млечен продукт на подрастващите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки