Започва масово тестване на българските граждани за Ковид-19


Започва масово тестване на българските граждани за Ковид-19
Снимката е илюстративна
15 Април 2020, Сряда


Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, които посетиха медицинския център в Банско

Автор: Десант

Започва масово тестване на българските граждани, за да бъде обхваната много по-голяма част от населението на България. Това обявиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, които посетиха медицинския център в Банско, където в момента се тестват масово жителите на града.

Министър Ананиев изтъкна, че на редица места в страната вече се реализира такъв тип масирано тестване и даде пример с Банско, Бургас и София. То се организира от местната власт или структурите по места на РЗИ за определени групи, за които има повишен риск от инфектиране с COVID-19. Ананиев посочи още, че в България вече има 18 лаборатории, които работят с проби за COVID-19 и лаборантите са оборудвани с всички необходими предпазни средства.

„Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, посочи министър Ананиев. Министърът на здравеопазването добави, че масовото тестване ще се извършва както с бързи тестове, така и с PCR-тестове.

Специално за PCR-тестовете Ананиев изтъкна, че от тях са налични 20 000 броя и се очакват допълнителни количества от доставки, поръчани от правителството и от дарения.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че най-важното сега е да бъдат запазени здравето и живота на гражданите в България. Премиерът изрази благодарност и подкрепа за лекарите, полицаите и всички други, работещи на първа линия.

Борисов акцентира също върху мерките на правителството в борбата срещу коронавируса. „Всеки ден се налага да отговаряме на хиляди въпроси, да убедим хората, че това е единствено правилно“, добави министър-председателят.

Попитан от медиите  за мерките във връзка с предстоящите празнични дни, премиерът посочи, че е важно да се спазва заповедта по отношение на преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове, която здравният министър издаде на 20 март.

Премиерът Борисов обърна внимание и на информацията от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, която сочи, че към момента България има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.

В Банско премиерът Бойко Борисов посети и дървообработващо предприятие, което след отминаване на наложената на града карантина отново е възобновило работа.

„Дошъл съм при такива хора, за да им благодаря за работниците и че благодарение на тях и сега капе в държавната хазна, за да има за пенсионерите, полицаите докторите, всички останали, за да върви оборота в държавата. Чест и почитания“, добави министър-председателят.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки