Тристранката обсъди конкретни мерки за излизане от кризата


Тристранката обсъди конкретни мерки за излизане от кризата
13 Април 2020, Понеделник


Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на МС за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците

Автор: Десант

Правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 55 на Министерския съвет от 30.03.2020 г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при преустановяване на работа поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Съгласно предложените промени в проекта на постановление, размерът на изплащаните компенсации ще бъде 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации.

В случаите на преустановяване на работа, работодателите, получили компенсации, следва да изплатят пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

При установено непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. 

Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението. 

Социалните партньори, с изключение на АИКБ, подкрепят проекта на постановление. Работодателите и синдикатите имат допълнителни предложения, с които според тях ще се постигне по-голяма яснота и гъвкавост при прилагане на мярката.

В рамките на заседанието бяха направени редица предложения от синдикалните и работодателските организации за социални и икономически мерки, включително за конкретни отрасли, сектори и икономически дейности.

Участниците обсъдиха и мерки за излизане от кризата. Дискутираните предложения и мерки в тристранния съвет ще бъдат допълнително прецизирани от социалните партньори и ще бъдат внесени в срок до 16 април в НСТС, с цел включването им от страна на вицепремиера Марияна Николова в дневния ред на следващо заседание на Съвета.

НСТС обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, с който се предлага обвързване на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд с минималната работна заплата /МРЗ/ – 0,15 % от МРЗ за всеки отработен час или за част от него, но не по-малко от 1 лв.

С предложения механизъм се запазва приетото процентно съотношение между МРЗ и минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение от една страна, а от друга се гарантира актуализирането му в съответствие с растежа на МРЗ. 

Увеличаването на размера на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд е свързано с осигуряването на справедливи и достойни условия на труд. Предвижда се постановлението да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Предложението е подкрепено от синдикатите. Работодателите не подкрепят обвързването на допълнителното възнаграждение за нощен труд с МРЗ, но подкрепят заложеното увеличение на сумата от 1 лв. за всеки час положен нощен труд. 

На проведеното заседание, Националния съвет за тристранно сътрудничество избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, за ротационни заместник-председатели на НСТС, съответно от организациите на работниците и служителите и на работодателите, за срок от една година, считано от днес, 13 април 2020 г.

Постъпилите писмени становища и предложения на социалните партньори са публикувани на електронната страница на НСТС в Портала за консултативни съвети на Министерския съвет / https://saveti.government.bg/web/cc_13/1 /.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки