Разменихме с ОАР храни срещу предпазни средства


Разменихме с ОАР храни срещу предпазни средства
13 Април 2020, Понеделник


Вижте подробностите

Автор: Десант

Два самолета с 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти, излетяха в неделя от България за ОАЕ и кацнаха вечерта на международното летище в Абу Даби. Доставката се организира от българското министерство на земеделието, храните и горите и се осигурява от български фирми. В замяна ОАЕ осигуряват за България 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна.

Този жест на солидарност и подкрепа е в резултат на добрите бизнес контакти, които бяха създадени между България и ОАЕ в сферата на храните през последните две години, в съответствие със задълбочаването на стратегическото сътрудничество между двете страни и диалога на високо ниво между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед. 

За да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ, на международното летище в Абу Даби беше министърът на икономиката Емил Караниколов. Той проведе среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна.

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество между ОАЕ и България в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията COVID-19.

Караниколов напомни, че двете визити на министър-председателя Борисов в ОАЕ през 2018 и 2019 г. са били насочени към насърчаването на стокообмена и развитието на търговията. По думите му двамата лидери Борисов и Мохамед бин Зайед са показали пътя и сега бизнесът показва, че е разбрал мотивите им и правят най-важното – помагат на гражданите на България и на ОАЕ.

По време на срещата между Караниколов и Ахмед Али Ал Сайег бяха обсъдени начините за засилване на международния отговор на COVID-19. Двамата потвърдиха важността на съвместните действия за ограничаване на разпространението на вируса. България се ангажира да укрепва двустранните отношения и да координира усилията за контрол на COVID-19 с ОАЕ.

„ОАЕ сме благодарни на България за приятелството, за съвместната работа, за да смекчим икономическото и социалното въздействие на пандемията по света. Такива партньорства са от съществено значение за повишаване на ефективността на координиран отговор, който ще удържи и евентуално ще попречи на разпространението на COVID-19“, заяви Ахмед Али Ал Сайег.

По думите му днешният жест е послание към света, „че заедно можем да отговорим на нуждите на нашите народи и заедно можем да направим нашите нации силни сега и след края на този проблем“.
Премиерът Бойко Борисов посети ОАЕ през 2018 и 2019 г.

Това бяха първите подобни посещения на високо ниво в историята на отношенията на двете страни. По време на срещите му с Мохамед Бин Зайед той подчерта сериозния неизползван потенциал за развитие на търговските и икономическите връзки, особено по отношение на продоволствената сигурност, между България и ОАЕ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки