Службите за Великден ще се проведат на открито


Службите за Великден ще се проведат на открито
30 Март 2020, Понеделник


Посещенията на храмовете няма да бъдат напълно забранени, но ще се извършват при строго определени мерки, без струпване на хора

Автор: Десант

Християнските служби за предстоящите Великденски празници ще се проведат на открито, пред храмовете. Това се разбраха днес Светия синод и властта, на среща, която се състоя по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев. Християнските служби ще бъдат излъчвани по телевизията, както и онлайн. 

Посещенията на храмовете няма да бъдат напълно забранени, но ще се извършват при строго определени мерки, а свещениците ще се грижат вътре в тях да не се получава струпване на хора.

МВР също ще следи за изпълнението на превантивните мерки, за спазване на необходимата дистанция по време на службите извън храмовете.

Светият синод запозна представителите на кризисния щаб с предприетите до сега мерки и взетите днес решения, а именно:

1. Светият синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.

2. Светият синод на БПЦ-БП в съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си.

3. Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.

4. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават св. Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.

5. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

6. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.

7. Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).

8. Миряните посещаващи храма да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.

9. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

10. Тайнствата св. Кръщение и св. Венчание да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.

11. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.

12. Светият синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.

13. Светият синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители – полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното


В категории: Новини , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки