Борисов разговаря по телефона с китайския премиер


Борисов разговаря по телефона с китайския премиер
Снимка: Архив Бойко Борисов и Ли Къцян при срещата си в Будапеща
18 Март 2020, Сряда


Китай е готов да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства

Автор: Десант

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Китай Ли Къцян по повод пандемията от коронавирус. Двамата обсъдиха усилията, които всяка една от двете държави полага, за да ограничи разпространението на COVID-19.

Премиерът Борисов поздрави Китай за ефективните мерки за поставянето на епидемията от коронавируса под контрол.

От своя странаq китайският премиер Ли Къцян благодари на българския министър-председател за изразената от него подкрепа и съпричастност в най-тежкия момент от кризата с коронавируса в Китай. Ли Къцян отбеляза, че предприетите мерки в Китай вече дават резултати, но по думите му все още не е постигната победа над коронавируса и е необходимо борбата да продължи, като държавите взаимно си помагат. Китайският премиер изрази увереност, че светът ще се справи и ще успее да преодолее пандемията.

Премиерът Ли Къцян посочи, че разбира, че за България коронавируса е голямо предизвикателство. Той изрази готовността на Китай да предостави помощ на нашата страна под формата на дарение на маски, очила, ръкавици и други защитни средства.

Китай възнамерява да отпусне и по линия на Европейската комисия подобен вид помощ, от която България също ще може да се възползва като държава член на ЕС. Китайският премиер също така изрази готовност да окаже съдействие на България за установяване на контакт с китайски фирми производители на защитни средства и респиратори, за да може, чрез министерствата на икономиката и търговията на двете страни България да закупува необходимите бройки.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на премиера Ли Къцян и на Правителството на Китайската народна република за тяхната инициатива за държавно дарение, както и за вече направеното дарение от 12 000 маски за еднократна употреба и 2 000 специални маски, за  България от правителството на Провинция Дзянси и от Асоциацията за икономическо и техническо сътрудничество Китай-Европа.

Китай за пореден път доказва високото ниво на приятелските си и дипломатически отношения с България, изтъкна Борисов. Българският министър-председател отбеляза, че цени високо заявената от китайска страна готовност за подкрепа на международната общност в борбата с епидемията.

Премиерът Борисов благодари за помощта на китайските власти за извеждането на двама български граждани от Ухан с полет на Франция в началото на месец февруари и за грижите, полагани от китайска страна за останалият в Ухан български студент.

От своя страна, китайският премиер Ли Къцян изрази увереност, че българската страна ще прояви грижа към китайските граждани и студенти в България.

„Взаимно трябва да се грижим за гражданите на нашите две страни“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. В рамките на разговора премиерите Борисов и Ли Къцян изтъкнаха приятелските отношения между България и Китай.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки