Англичани с коронавирус включиха Банско в списъка със случаи на Ковид-19


Англичани с коронавирус включиха Банско в списъка със случаи на Ковид-19
Снимката е илюстративна
16 Март 2020, Понеделник


Вижте подробностите

Автор: Десант

Седми случай на заразен с коронавирус чужд гражданин в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта, предаде БНР.

Тази сутрин беше потвърдена положителната проба за 9-годишно дете, което също е на почивка в Банско с чичо си. Тестът на мъжа още не е готов.

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека, каза на редовния си брифинг в 08.00 часа председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че чичото на детето е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус инфекция.

Проблем на туристическите фирми, на хотелите, е, че в стремежа да запазят бизнеса си, приемат хора, които са абсолютно безотговорни, коментира председателя на оперативния щаб, имайки предвид горепосочения случай и други подобни.

Общинското ръководство в Банско заседава извънредно и ще търси съдействието на прокуратурата, за да се установи каква е картината в апартаментните комплекси, повечето от които са собственост на чужди граждани.

Положението със ски курортите е много интересно, каза проф. Мутафчийски. По мнението на специалистите изстиването на носоглътката прави скиорите по-податливи към вируса. По тази причина ски курортите са инкубатор на зараза, подчерта председателят на Националния щаб.

Каква е ситуацията в комплекса със заразното британче

Още 10 посетители е имало в хотела със заразеното с коронавирус дете в Банско. В петък там са пристигнали петима души от Англия - двама възрастни и три деца, като родствената връзка помежду им все още не е известна, съобщи БНТ.

На петимата веднага са взети проби за COVID-19, като четири са отрицателни, а една е положителна - на 9-годишното дете.

Нито то, нито останалите четирима имат клинични симптоми, но въпреки това са поставени под двуседмична карантина в хотелския комплекс.

В същия затворен комплекс е имало и още 10 други посетители, които са пристигнали от Великобритания.

Представители на Регионалната здравна инспекция ще преценят днес на място какви мерки да бъдат приложени към гостите и персонала на хотела.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки