Стана ясно коя лаборатория ще изследва пациентите за коронавирус в Бургас


Стана ясно коя лаборатория ще изследва пациентите за коронавирус в Бургас
Снимка: Флагман
10 Март 2020, Вторник


​Резултатът от пробите ще излиза за 24 часа. Положителните ще се изпращат за потвърждение в Националната референтна лаборатория в София

Автор: Десант

Общинският кризисен щаб реши пробите на хоспитализираните пациенти със съмнения за коронавирус в Бургас да се изследват в Медицинска лаборатория „ЛИНА”. Тя  бе избрана като най-подходяща след обстойно проучване на наличната апаратура и медицински специалисти в морския  град, проведено от директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и декана на Медицинския факултет доц. Цветан Велинов.

По-рано днес  те посетиха лабораторията и се срещнаха с управителя д-р Васил Костадинов и с екипа.  

Още утре на обучение в Националния център по заразни и паразитни болести от „ЛИНА“ заминават  д-р Татяна Николова, вирусолог и биологът Красимира Чернаева. По време на срещата с доц. Велинов бе уточнен алгоритъмът на действие и всичко, касаещо ДНК екстракцията на пробите.

Резултатът от тях ще излиза за 24 часа. Положителните проби ще се изпращат за потвърждение в Националната референтна лаборатория в София.

„В лабораторията  за PCR изследвания на „ЛИНА” са изолирани две помещения. В тях при строги правила на безопасност от следващата седмица ще се извършват изследванията, взети от пациентите в УМБАЛ-Бургас и останалите лечебни заведения, и изпратени тук. Тези помещения няма да имат никакъв контакт с останалите проби”, заяви управителят на „ЛИНА” д-р Васил Костадинов.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки