Ловчанският митрополит Гавриил: Никога не е имало епидемии в църквата


Ловчанският митрополит Гавриил: Никога не е имало епидемии в църквата
10 Март 2020, Вторник


Програмата на празничните богослужения по случай Възкресение Христово няма да бъде променяна заради коронавируса, твърди владиката

Автор: Десант

Програмата на празничните богослужения по случай празника Възкресение Христово остава непроменена. Това заяви за програма „Хоризонт“ на Българското национално радио Ловчанският митрополит Гавриил във връзка с разпространението на новия коронавирус.

Той допълни, че от Светия синод не планират затягане на мерките за посещение на православните храмове в страната.

„Специално за Богослужението за Света литургия смятам, че не трябва да има някаква пречка, тъй като от това няма да дойде разпространението на никаква епидемия. А други събирания трябва да се избягват, да. По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. Те са прекратявали своето действие".

Митрополит Гавриил заяви още, че опасността от вируса не налага промяна в богослужебния живот на църквата.

Що се отнася до причастяването на християните по време на Великия пост, владиката коментира пред БНР:  „Специално затова, че се причестяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. Затова говори историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причестявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки