Спекулативно възникна дефицит на газови бутилки


Спекулативно възникна дефицит на газови бутилки
04 Март 2020, Сряда


Причината е мащабната акция на Пътната полиция за проверка на АГУ, която започна преди две седмици. Вижте подробностите

Автор: Десант

Свършиха бутилките за автомобилните газови уредби (АГУ). За това алармираха техници, които се занимават с монтирането им. Специално проучване на Economic.bg по газовите сервизи в София, Варна, Бургас, Русе и други големи градове установи, че от няколко дни насам има остър дефицит на газови бутилки.

Тотален недостиг има на най-търсените видове газови бутилки. Никъде вече няма 35- и 40-литрови бутилки тип „пура”, както и някои видове тороидални бутилки, които се монтират на мястото на резервната гума.

Основната причина за дефицита на газови бутилки е мащабната акция на Пътната полиция за проверка на АГУ, която започна преди две седмици и причини извиването на дълги опашки пред КАТ.

Както вече писа Economic.bg, тя вдигна значително приходите на контролно-техническите пунктове (КТП) у нас, получили разрешение от ИА „Автомобилна администрация” за извършване на проверки. Сега става ясно, че благодарение на акцията на пътната полиция вече драстично ще скочат и приходите на производителите на газови бутилки.

Оказва се, че вече около 80% от бутилките, които се монтират на АГУ, се произвеждат у нас и едва останалите 20% са внос, най-вече от Турция. Производствените мощности у нас са натоварени 100% и всяка партида, която излезе от заводите, веднага заминава за монтиране в различните градове у нас.

„Нищо не можем да направим, просто стоим и чакаме да получим бутилките, които сме поръчали отдавна”, коментира представител на сервиз в Русе. „Отговарят ни, че не сме само ние и че още стотици сервизи също нас чакат”, обясни негов колега от сервиз в София и допълни, че вече от седмица записват ред за смяната на бутилки. Разбира се, ако някой клиент успее сам да се снабди с необходимия му вид бутилка, която е от одобрен тип, всеки сервиз може да му я смени срещу заплащане само на труда, поясниха от сервизите за монтиране на АГУ.

В ефира на Нова телевизия темата коментира и собственикът на автосервиз Румен Дунев. „Не на последно място се получава една спекула. Там, където има бутилки, тяхната цена е значително по-висока. При проверки на пътя се създават предпоставки за корупция. Ние предлагаме да се въведе един гратисен период и всичките тези проблеми на собствениците на автомобили с газови системи да изчезнат плавно”

Срокът на годност на бутилките за АГУ е 10 години. Обикновено той е отбелязан на информационната табелка, здраво прикрепена на нея. След изтичането на срока бутилката задължително трябва да бъде сменена. Газовият сервиз, който е извършил смяната, издава протокол за монтирането й. С този протокол собственикът на автомобила трябва да отиде в един от 157-те КТП, получили до 21 февруари разрешение от ИА „Автомобилна администрация” да извършват проверка на АГУ.

Там, след заплащането на такса до 80 лв., той ще получи сертификат за безопасността на своята АГУ, част от която е и новата бутилка. След което ще трябва да се яви в КАТ за задължителна промяна на свидетелството за регистрация на автомобила си, за да се отрази в него и новото гориво.

Всичко това важи за автомобилите, чиито собственици са монтирали своите АГУ преди 1 март 2013 г. и чиито газови бутилки тепърва трябва да бъдат сменяни.

Всички останали автомобили с АГУ е трябвало отдавна да отговорят на изискванията на чл. 29 от Наредба Н-32” (в сила от 1 септември 2014 г.), според който те подлежат на „първоначална проверка за установяване на съответствието им с изискванията …”.

Именно тях проверяват в акцията си служителите на Пътната полиция и ако установят, че това не е направено, съгласно чл. 179, aл. 1 т.3 от Закона за движение по пътищата налагат глоба в размер на 150 лв.

Източник: economic.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки