Олимпиадата и Евро 2020 може да бъдат отменени заради коронавируса


Олимпиадата и Евро 2020 може да бъдат отменени заради коронавируса
Новият национален стадион в Токио е един от обектите на Олимпиада 2020. Снимка: GLOBAL LOOK PRESS
26 Февруари 2020, Сряда


Съдбата на най-голямото спортно събитие на планетата ще бъде решавана през май

Автор: Десант

Плашещата статистика, която непрекъснато се обнародва  във връзка с разпространението на коронавируса, може да доведе до отмяната на редица големи международни състезания. Членът на Международният олимпийски комитет  (МОК) Ричард Паунд например обяви, че през май ще се разглежда решението за съдбата на тазгодишната Олимпиада.

От историята е известно, че това най-голямо в световния спортен календар събитие не е било провеждано само три път - през 1916 г. заради Първата световна война, и през 1940 и 1944 г. заради Втората световна война.

Ако сега състезанията бъдат отменени, това ще е за първи път в аналите заради епидемия. 

XXXII летни олимпийски игри трябва да се проведат в Токио от 24 юли до 9 август. Дотук за организирането им Япония е похарчила над 12 милиарда долара. 

Преместването на Олимпиадата в друга страна на практика се изключва. Едва ли някоя държава ще се съгласи да поеме подобни разходи, при това в такива кратки срокове. 

Коментаторите се надяват МОК да има „План Б", при който състезанията да не се отменят, а да се отложат с една година. Така постъпиха в Китай, където трябваше да се проведе зимното световно първенство по лека атлетика. 

През заплаха да не бъде проведено е и Евро 2020. Към момента в Италия футболните мачове се играят при закрити врати и пред празни трибуни. Шеснадесетина финалите между „Интер" и нашия „Лудогорец", които ще се състоят на 27 февруари от 21 ч. местно време на "Сан Сиро", също ще преминат без публика. 

Припомняме, че срещите от футболният шампионат Евро 2020 е планирано да се проведат в 12 европейски страни, като и Санкт Петербург ще е домакин на 4 мача от турнира. 

Междувременно стана ясно, че последните изследвания показват, че инкубационният период на коронавируса може да продължи до 24 дни, а не както досега се смяташе - 14 дни. Въпреки това в САЩ и много други страни продължителността на карантината за пристигналите от Китай и Италия остава да е само две седмици.


В категории: Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки