Депутати от „Обединени патриоти" се поклониха пред паметника на Апостола в Цариброд


Депутати от „Обединени патриоти" се поклониха пред паметника на Апостола в Цариброд
Снимка: Пресцентър на НФСБ
20 Февруари 2020, Четвъртък


Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов зарадва българската общност в Западните покрайнини, че правителството ще финансира културните ни центрове зад граница

Автор: Десант

Зам.-председателят на българския парламент Валери Симеонов съобщи пред българската общност в Цариброд днес, че Министерски съвет е взел решение за финансиране на българските културни центрове и неправителствени организации зад граница. Новината бе посрещната с възгласи „Браво” и радост от страна на сънародниците ни в сръбското градче.

Валери Симеонов благодари на министрите Захариева и Горанов, но подчерта, че това е ангажимент, за който „Обединени патриоти” са настояли още при формирането на общата управленска програма с ГЕРБ – изрични текстове за подпомагане на българските общности зад граница.

По думите му в отношението на България към живеещите зад граница наши сънародници през последните години има сериозна промяна и тя е свързана и със сериозното присъствие на патриотичните сили в българския парламент.

Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, народните представители от НФСБ Валентин Касабов, Славчо Атанасов, Георги Колев, Петър Петров, от ВМРО – Юлиан Ангелов и Йордан Йорданов, от ГЕРБ Красимир Велчев и Димитър Главчев избраха днес да се преклонят пред паметта и делото на Васил Левски заедно с българите в Цариброд.

Представителите на българската делегация поднесоха венци и цветя пред паметник на Апостола в сръбското градче. Местните хора коментираха, че за първи път има толкова сериозно присъствие на българската държава, на представители на сръбската власт, на академичните среди у нас.

„Днес сме тук заедно, за да се преклоним пред най-великия българин, пред човека, който създаде и възроди съвременната българска държава и съвременната българска държавност, чиито символи са свободата, демокрацията, равноправието и законността”, подчерта  пред паметника на Апостола Валери Симеонов.

„Длъжни сме пред него – да изпълняваме своя патриотичен дълг, всекиму според работата, възможностите и поста - да бъдем българи”, каза още зам.-председателят на НС.

Още един важен акт предшества поклонението пред паметника на Левски в Цариброд днес – секретарят на КИЦ-Цариброд Далибор Миланов и ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров подписаха план за работа на основата на споразумение, сключено между културния ни център в Цариброд и българското висше училище през миналата година.

Този план за работа включва обучение от университетските преподаватели на деца от местната гимназия, участие в съвместни европейски проекти, съвместна научно-изследователска работа, публични лекции, посещения на българчета от Цариброд в София и още редица образователни, научни и културни дейности, посочиха от екипа на проф. Димитров.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки