Всяка пета череша в страната е кюстендилска


Всяка пета череша в страната е кюстендилска
Снимката е илюстративна
19 Февруари 2020, Сряда


Това е най-застъпеният овощен вид в региона

Автор: Десант

Над 2200 хектара са площите с плододаващи черешови сортове в Кюстендилско, подпомогнати по различните програми, което е ръст от около 30% за последните 5 години, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов на форум със земеделските производители от региона.

Всяка пета череша в страната е кюстендилска, добави той. Местни производители коментират, че и череши от други райони се обявяват от търговците като "кюстендилски", за да държат по-високи цени и да се продават по-лесно и т.н.

Черешата остава най-застъпеният овощен вид в Кюстендилския регион - макар че се увеличават и площите със сини сливи например, както и тези, засети с лешник, с орехи и др.

Аграрни специалисти обаче припомнят, че преди 30-на години, площите са били и повече. Стотици декари овошки са били изкоренени след реституцията на земята. Някога в Кюстендилския окръг имало около 30 хил. декара с ябълки, около 25 хил. декара с череши, около 10 хил. декара с круши и пр.

Около  10% от заетите в областта лица вече работя в сферата на земеделието. Сериозен проблем обаче си остава изкупуването и реализацията на плодовете и зеленчуковото производство, след като все още са малко плодопреработвателните предприятия и цехове в района, казаха участници в срещата.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки