В Сливен ще честват 102 години от смъртта на Панайот Хитов


В Сливен ще честват 102 години от смъртта на Панайот Хитов
18 Февруари 2020, Вторник


Да си припомним славния път на войводата

Автор: Десант

На 22 февруари се навършват 102 години от смъртта на Панайот Хитов. По този повод Община Сливен, съвместно с Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ и Гражданско сдружение „Активен гражданин“, организира заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село“ от 12.00 часа.

Панайот Иванов Хитов е хайдутин, национален революционер и четнически войвода. Роден е на 11 ноември 1830 г. в Сливен.

През 1858 г. става хайдутин в четата на Георги Трънкин. Две години по-късно, след смъртта на Трънкин, Хитов е избран за войвода на четата. Неговата дружина е сред най-активните в Югоизточна България. В нея са Хаджи Димитър, Стоян Папазов, Дядо Желю. В периода 1864-1865 г., под въздействието на революционните идеи, Хитов започва да осмисля действията си като част от общонационалното освободително движение.

През 1864 г. събира четници сред българите в Крагуевац и от Белград се прехвърля в Берковско и Пиротско. Според плана на Раковски, изложен в „Привременен закон за народните и горски чети от 1867-лето“, Хитов е определен за главен български войвода.

На 28 април 1867 г. преминава Дунав с чета от около 30 души при Тутракан, между селата Пожарево и Дунавец. Отправя се към Стара планина и прекарва известно време в района на Котел и Сливен. Четата му няма за цел да вдига въстание, а да осъществи революционен марш, за да агитира българското население.

След Освобождението Хитов участва в движението за съединение на Източна Румелия с Княжество България и политическия живот. През 1885 г. събира доброволци и е началник на Сливенската волентирска кавалерия. На 6 септември влиза в Сливенската префектура и принуждава властта да сдаде управлението доброволно.

През 1890 г. е избран за народен представител от Сливен в 6-то Обикновено Народно събрание.

Панайот Хитов умира в Русе на 22 февруари 1918 г., на 87 години, и е погребан в градските гробища. 60 години по-късно тленните му останки са преместени в Пантеона на възрожденците.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки