30 % от бюджета на новата Обща селскостопанска политика ще са за биоземеделие


30 % от  бюджета на новата Обща селскостопанска политика ще са за биоземеделие
13 Февруари 2020, Четвъртък


Близо 10 процента от общо заявените площи с лавандула в България се намират в Шуменска област

Автор: Десант

В рамките на периода 2014 – 2019 г. площите, заети със зеленчуци в област Шумен нарастват с 83%, а тези с технически култури – с над 57%. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на информационната кампания по директни плащания за 2020 г. в Шумен.

„Значително увеличение е налице и при площите с трайни насаждения - с 63%, за което допринася предоставяната подкрепа в сектора. Отглеждат се основно орехи, винени лозя, сливи и череши. През 2018 г. заявените площи по СЕПП с орехи и сливи нарастват съответно с 32% и 29% спрямо 2014 г.“, уточни Кръстева.

Тя зави, че много добре са развива и производството на лавандула в областта. През 2018 г. в Шуменска област са заявени близо два пъти повече площи с лавандула за подпомагане по СЕПП отколкото през 2014 г., като тук се намират близо 10% от общо заявените площи с тази култура за страната.

Сериозно нараства и интересът към отглеждане на нахут, като една от протеиновите култури с обвързана подкрепа. Само за 2018 г. е налице трикратен ръст на заявените площи по СЕПП на годишна база.

Земеделските производители в област Шумен са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 480,4 млн. лв., което представлява близо 3,2% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс за същия период“, заяви зам.-министър Кръстева.

„Надяваме се на взаимен диалог с Вас и очакваме да бъдете актвини с предложения особено по новата Обща селскостопанска политика (ОСП).“, подчерта Кръстева.

Акцент по време на срещата бе новата ОСП. Стопаните бяха запознати с хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г. Предвиждаме през лятото да започнем разписване на мерките в Стратегическия план за новата обща селскостапанска политика, а в края на годината той да бъде готов с всички мерки по програмите“, заяви Мария Христова от МЗХГ.

Тя изтъкна, че 30 % от бюджета по новата ОСП ще са за агроеколия, биоземеделие, хуманно отношение. Работи се активно и по стартиране на мярка за управление на риска.

Въпросът за преходната национална помощ предизвика значителен интерес сред земеделските производители. „България активно води преговори на ниво ЕС и се борим преходната национална помощ да се запази като възможност. Ако това не се случи има риск 80 % от поголовието на овце и кози да остане без подпомагане.“, заяви Мария Хирстова.

Заместник-министър Кръстева подчерта, че се работи сектор „Пчеларство“ да има своето подобаващо място в новата ОСП и да се стимулира създаването на медоносни култури.

Пред над 200 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха и новостите около предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони. Земеделските производители бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“.


В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки