Шок и ужас на круизен кораб заради коронавируса


Шок и ужас на круизен кораб заради коронавируса
Снимки: GETTY IMAGES
10 Февруари 2020, Понеделник


Броят на заразените на „Даймънд принцес" расте лавинообразно

Автор: Десант

На круизния кораб „Даймънд принцес" („Diamond princess"), който от няколко дена е под карантина в японското пристанище Йокохама, броят на заразените с коронавируса достигна 130 души. Последната информация бе за 70 човека, което значи, че за едно денонощие заболелите са станали двойно повече.

Представители на японското здравно министерство заявяват пред телевизия NHK, че са тествали за наличие на вируса тези пасажери, които са вдигнали температура или са започнали да кашлят, а също и тези, които са били в тесен контакт с проявилите симптомите на заразата.

Както пише The Japan Times, здравният министър на Япония Катсунобу Като е оповестил, че правителството на Страната на изгряващото слънце разглежда възможността всички, намиращи се на лайнера да бъдат проверени за наличието на коронавируса. Той допълва, че на пътниците и членовете на екипажа ще им бъде разрешено да слязат на брега, само след като станат известни резултатите на всички. 

Припомняме, че на 5 февруари на лайнера бе обявена двуседмична карантина. На борда му се намират 3700 пасажери и членове на екипажа. Около половината от тях са жители на Япония, а останалите са граждани на 56 страни по света. Заради карантината, храната на всеки се сервира в каютата му. 

Лайнерът отплава от пристанище Йокохама на 20 януари и се отправя по маршрута Кахосима - Хонгконг - Окинава, но на 3 февруари се връща обратно. През това време няколко човека на борда му се оплакват от отпадналост, след което японските власти решават да изследват всички, намиращи се на кораба. 



На 5 февруари стана ясно, че медиците са установили при 10 човека пневмония, предизвикана от вируса 2019-nCoV от Китай. Те са хоспитализирани в болница в префектура Канагава.

Японските власти предполагат, че заразата с коронавируса е плъзнала от 80-годишен пасажер от Хонгконг. По данни на компанията превозвач, той е пристигнал в Япония със самолет и е бил на борда на „Даймънд принцес" от 20 до 25 януари. Вирусът е открит в него, когато вече се е бил върнал в Хонгконг. 

Още един круизен лайнер „Уърълд дрийм" („World dream") е сложен под карантина в Хонгконг. На борда му са открити три случая на заразени с коронавируса. Корабът пристигнал на хонгконгското пристанище, след като му забранили да акостира в Тайван. С него пътуват общо 3600 човека - пътници и екипаж. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки