Синът на Райна Княгиня основава гимназията по механотехника в Бургас


Синът на Райна Княгиня основава гимназията по механотехника в Бургас
Снимка: pgmee.com
05 Февруари 2020, Сряда


Художникът и изследовател на миналото на морския град Митко Иванов предлага на фасадата на учебното заведение да се постави мемориален знак в негова памет

Автор: Десант

Както е известно от биографията на Райна Княгиня, тя ражда пет момчета. Едното умира на 12 години. Останалите четирима завършват военни училища, стават офицери, сражават се по бойните полета на родината и получават ордени за храброст.


Райна Княгиня и съпругът й Васил Дипчев със синовете си

След 9 септември 1944 г. обаче са изпратени в концлагери и затвори по скалъпени от комунистическия режим обвинения. Единственият от тях, който не е репресиран е вторият й син Георги.

Малко известно е обаче, че той  се заселва в Бургас, където основава механотехническо училище, чийто приемник днес е Професионалната гимназия по механотехника и електроника.

Георги Дипчев работи от 1920 г. като инспектор по парни котли в областта. По негово настояване Търговско-индустриалната камара в Бургас прави официално предложение пред правителството и така със заповед, съгласувана със Закона за бюджета за 1925/1926 г., на  29 август 1925 г. в морския град се открива Държавното практическо механотехническо училище.

Приемат се ученици от цялата  страна със завършено основно образование. Курсът на обучение  е три години – IV, V и VI клас. Назначени са първите учители –  Съби Денев, Наньо Стойчев, Атанас Симеонов, Анани Цеков, а директор става лично Георги Дипчев, който остава да работи като учител в учебното заведение до пенсионирането си през 1938 г. Преподава учебна практика – шлосерство.


Георги Дипчев с майка си

Той е роден на 10 януари 1887 г. в Панагюрище. Негов баща е брациговският революционер Васил Дипчев, кмет на Велико Търново след Освобождението.

Георги завършва пети клас на Първа софийска гимназия и Морското училище във Варна. През Балканската война служи като машинист на торпедоносеца „Дръзки“ и се проявява в торпилирането на турския крайцер „Хамидие“.

Умира в Бургас на 21 ноември 1950 г.


 
В цял Бургас обаче няма никакъв паметен знак за него или дейността му. 

„Благодарение на няколко души като него е съграден съвременният Бургас“, коментира художникът и изследовател на миналото на морския град Митко Иванов. Той предлага на стената на днешната гимназия, чийто основател е синът на Райна Княгиня, да бъде поставена мемориална плоча в негова памет.

В момента на фасадата има увенчан с петолъчка паметен знак с имената на възпитаници на някогашния техникум по механотехника, загинали в борбата срещу капитализма и фашизма. Има решение на Общински съвет той да бъде премахнат. Идеята на Митко Иванов е да бъде заменен с паметна плоча, припомняща заслугите на Георги Дипчев за създаването на училището.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки