В Пирин изпълняват проект за борба с „цъфтежа на водата“ в езерата


В Пирин изпълняват проект за борба с „цъфтежа на водата“ в езерата
Снимки: Национален парк „Пирин"
16 Януари 2020, Четвъртък


Вижте къде ще бъдат приложени мерките

Автор: Десант

Дирекцията на Национален парк „Пирин” изпълнява дейности за подобряване на природозащитното състояние на група езера на територията на парка чрез изготвяне и прилагане на система от мерки за борба с еутрофикацията (повишаване количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията (азот, фосфор), водещо до повишена биологична продуктивност – „цъфтеж на водата“).

Избраните езера, където ще бъдат приложени мерките, са Рибно езеро, Жабешко езеро, Първо Превалско езеро, Спанополски езера, Башлийско езеро, Тевно езеро, Синанишко езеро, Окото и Безбог.

Дейностите се изпълняват по проект за подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Те са насочени са към предотвратяване на всякакви антропогенни дейности в непосредствена близост до езерата, които биха довели до промяна във водния режим, видовия състав, химичните показатели, както и до понижение нивото на водата, утъпкване на бреговете и вток на органично натоварени води.

Екип от специалисти още в края на миналата година взе проби от езерата, с които да изследва състоянието им. Анализът на пробите ще даде актуална информация за хидробиологично и екологично проучване на състоянието на дънни утайки, показатели на водите, степента на еутрофикация, състава и биомасата на фитопланктона, състава на водната флора и състава и възрастовата структура на рибна фауна.



За предприемането на мерки за преодоляване на негативните процеси като следствие от въздействието, което оказва пашуването на стада от едър и дребен добитък на и в зоните около езерата, са извършени и геодезически работи за заснемане на водното огледало и изготвяне на на специлизарана карта релеф на прилежащи площи, която ще послужи за основа при проектирането на задължителните мерки за предпазване от това негативно влияние - ограничаване на достъпа на пашуващи животни.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки