Ваксината за варицела става препоръчителна


Ваксината за варицела става препоръчителна
14 Януари 2020, Вторник


Вижте още за промените в имунизационния календар за 2020 г.

Автор: Десант

Ваксината за варицела вече е препоръчителна. Това става с промените в имунизационния календар, които влязоха в сила в началото на тази година. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа.

Имунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат. Досега на тях се полагаше проба манту и реимунизация, когато тя е отрицателна.

За туберкулозата главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира пред Би Ти Ви, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а България е била единствената държава с пет приема след проба манту.

"Това не водеше до по-голям имунитет, а до повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати", уточни епидемиологът.

При децата на 12 години пък се въвежда реимунизация срещу коклюш, защото е установено, че защитата на тази възраст пада, а приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е намален, защото два приема дават същата защита като три, обясни още д-р Кунчев.

В новия имунизационен календар е предвидено също така намаляване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки