Камила ще заиграе в центъра на село Йоглав


Камила ще заиграе в центъра на село Йоглав
14 Януари 2020, Вторник


Стародавната традиция принадлежи към мъжките маскарадни игри и се осмисля като веселба за здраве и берекет

Автор: Десант

На 19 януари в центъра на село Йоглав по стародавна традиция ще се представи обичаят „Камила“. Неговото празнуване датира от дълбока древност и се е запазил до наши дни, като се изпълнява през януари по Ивановден (по стар стил) от група самодейци към местното читалище „Пробуда – 1926 г.“ 

Това е „игра”, принадлежаща към мъжките маскарадни игри и се осмисля като веселба за здраве и берекет. „Хиляда” войници, наричани „оланкии”, идват с една „камила” от далечната държава „Арабастан” да играят за здраве и берекет, за много деца, много имане във всеки дом. В групата има още баба, дядо, доктор, циганка, писар, свещеник, музиканти, които имат свои роли и реплики и заедно изпълняват една малка „театрална постановка” с много интересен  сюжет, предизвикваща весело настроение у зрителите, а у домакините – вяра, че добрите наричания и предсказания на играчите ще се сбъднат през новата година.

Главна обредна фигура на групата е животното „камила”, изработена от селските ергени саморъчно от дърво и чул – дървена конструкция, с оформена глава, наподобяваща камила, покрита с черги и носена от двама души. Окичена е с хлопки за добитък. На гърба й е закрепена кукла от летви и кратуна, наречена „Германчо”.

Зрелищното представление винаги привлича много участници, които се маскират и разиграват сценки на открито. В него се включват стари и млади, както повелява традицията.

Село Йоглав е разположено по поречието на река Осъм. То се намира на главния път от Ловеч за Левски - на 10 км след Ловеч, на 5 км преди Деветашката пещера и на 20 км преди Крушунските водопади. От него е родом писателят и сценарист Георги Мишев.


В категории: Традиции , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки