Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас чества своята десета годишнина


Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас чества своята десета годишнина
10 Януари 2020, Петък


Годишно тук намират медицинска помощ около 1600 души, повечето от които с възпалителни заболявания.

Автор: Десант

Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас отбеляза днес 10 години от своето създаване. Това е единствено подобно отделение не само за Бургаска, а и за Сливенска и Ямболска област.

Над 12 000 са пациентите, преминали през отделението за този период. То е специализирано в диагностика и терапия на възпалителни, дегенеративни и обменни ставни заболявания, възпалителна и дегенеративна патология на гръбначния стълб и системни заболявания на съединителната тъкан. 

Годишно тук намират медицинска помощ около 1600 души, повечето от които с възпалителни заболявания.

„Когато създавахме отделението преди десет години, бяхме лекар и половина. Сега тук работят петима специалисти-ревматолози и един специализант, а целият екип е от 18 души. Тук идват пациенти не само от Бургас, Сливен и Ямбол, а и от Хасково, Кърджали, имали сме от Сандански, от Благоевград. Отделението отговаря на трето ниво на компетентност по медицински стандарт „Ревматология“ и всичко, което се работи в клиниките по ревматология в София и Варна, се прави и тук", обясни д-р Иван Казмин, основател и началник  на отделението.


Д-р Бойко Миразчийски (вдясно) поднесе поздравления на основателя и началник  на Отделението по ревматология д-р Иван Казмин

„Благодаря на д-р Казмин и на целия екип, Бургаски регион е един от късметлиите, че има такова отделение. Всичко, което се работи като ревматология в страната, се изпълнява и тук. Това не става от само себе си, това става с много труд и усилия“, подчерта изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, който поднесе поздравленията си на екипа на отделението.

Благодарни пациенти също уважиха тържеството и споделиха, че на тези лекари и сестри дължат здравето и живота си.

„Ако не бяха лекарите тук, нямаше да оживея. Дадоха ми втори шанс. Осем месеца не бях диагностицирана, чувствах се много зле, бях с постоянна температура, отпадналост и никой не знаеше какво  ми има. Оказа се автоимунно заболяване. Тук ми поставиха диагноза и ме вдигнаха на крака, от шест години съм в ремисия“, сподели Биляна Петкова.


Първият пациент на Отделението - Станимир Карагьозов, със старшата сестра Бисера Райчева

„На тях дължа здравето си и им поднасям огромните си благодарности. За първи път бях приет в това отделение преди десет години. Оттогава с тези лекари сме заедно. Бях практически обездвижен, не можех да напускам дома си. Сега съм на крака и работя“, разказа Станимир Карагьозов, първият пациент на отделението.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки