Цената на свинското месо неизбежно ще се покачна


Цената на свинското месо неизбежно ще се покачна
Снимката е илюстративна
08 Януари 2020, Сряда


Председателят на Асоциацията на свиневъдите д-р Полина Хаджистоева сравни Африканската чума с боксов мач: „В момента, в който се смъкне гардът, и болестта ти нанася нокаут“.

Автор: Десант

„Засега ще има задържане на цената на свинското месо. Надяваме се да няма повече покачване“. Това заяви пред БНР д-р Полина Хаджистоева – председател на Асоциацията на свиневъдите.

По думите й обаче прогнозите не са оптимистични. Тя изрази надежда да се овладее африканската чума по свинете и да се възстановят свинекомплексите и производството в страната. 

„2018 г. започна с цена от около 2,2 – 2,5 лв. за килограм живо месо. В момента се търгува на 4 лв. Съпоставката е около 1,5 лв. на едро, живо месо. При разфасовките след клането – от 8 до 10 лв. е стигала цената на дребно във веригите и в магазините“, посочи д-р Хаджистоева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Тя подчерта, че са много малко държавите, които успяват да се справят с чумата. По думите й включително България не може да се справи със заболяването.

„Производството от страните, които нямат чума към момента – Белгия, Германия, износът им е основно към Китай. В Европа остава по-малко свинско. Като цяло количеството на свинско месо на европейския пазар е намалено драстично. Потреблението е много голямо. Това налага и увеличаването на цената“, обясни д-р Хаджистоева.

Според нея преди проблема с чумата страната ни е задоволявала родния пазар с около 50% от свинското месо. Сега обаче вече сме на около 1/3, т.е. около 35% се произвежда у нас, добави тя.

Хаджистоева определи битката с чумата като боксов мач от висшата лига: „В момента, в който се смъкне гардът, и болестта ти нанася нокаут“.

От една страна се закриват свинекомплекси след пораженията и ликвидирането на стопанства, каза тя и добави още, че липсата на суровина пък води до затваряне и на следващите по веригата – месопреработвателите. Тепърва предстои да се сблъскваме с това в следващите месеци и години, прогнозира още д-р Полина Хаджистоева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки