Последната българска подводница „Слава" ще акостира в Белославското езеро


Последната българска подводница „Слава" ще акостира в Белославското езеро
29 Ноември 2019, Петък


Там тя ще бъде извадена на брега, поставена върху стъклен постамент и превърната в музей

Автор: Десант

Започна операцията по изтеглянето по вода на последната българска подводница „Слава" към новото ѝ място в Белославското езеро, където тя ще бъде реставрирана и превърната в музей.

„Това е гордост и тази гордост може да бъде съхранена, само когато бъде съхранена в паметта на българите", заяви началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров пред bTV.

В сложната маневра участват седем спомагателни съда и над 80 души. За целта е предоставен най-модерният влекач у нас. В операцията са се включили и представители на Българските военноморски сили и водолази.



30 километра е проходът на подводницата през канала, който свърза Черно море с Варненското  езеро. Корабоплаването в зоната е преустановено, пристанището - затворено.

"Надявам се да няма рискове, но това е уникална операция, която се провежда за първи път. Тази операция е спасителна, защото благодарение на усилията на много хора, подводница "Слава" е спасена", посочи капитан Богдан Богданов от Българската морска камара.

Подводницата служи на Българската армия от 1985 г. до 2011 г., когато е изведена от въоръжение. От тогава беше в базата на Военноморските сили, където започна да ерозира. 

Докато бе в действие,  „Слава” е ходила до Босфора, но никога не е напускала Черно море. Тя е с дължина 76 и широчина 7 метра. Дълбочината й на газене е 6 метра, като с пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз

Превръщането й в музей ще стане в белославския Завод за стъкло, разположен на брега на плавателния канал между Варненското и Белославското езеро, непосредствено до южния пристан на градския ферибот. След като бъде извадена на сушата, тя ще бъде поставена там върху стъклени постаменти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки